Alfalfagroddar

Odla egna groddar, alfalfagroddar

Vad är alfalfagroddar?

Alfalfagroddar är unga skott från alfalfaplantan (Medicago sativa) som ofta används som en ingrediens i sallader, smörgåsar och matlagning. De är små, späda groddar med en mild, nötaktig smak och en krispig konsistens. Det är en av de absolut vanligaste , enklast och godaste groddsorterna att odla.

Hur nyttigt är dem?

Alfalfagroddar är väldigt näringsrika och betraktas därför som ett oerhört hälsosamt livsmedel. De innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler, inklusive vitamin K, vitamin C, folat, kalcium och järn. De är också en bra källa till protein, fiber och antioxidanter.

Näringsinnehållet i alfalfagroddar varierar beroende på hur man odlar dom, men generellt sett innehåller de mycket få kalorier och fett, samtidigt som de har hög näringstäthet. Forskning har också visat att alfagroddar kan ha fördelaktiga hälsoeffekter, inklusive att bidra till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Hur odlar man alfalfagroddar?

Alfalfagroddar, hur gör man? Att grodda alfalfafrön hemma är faktiskt väldigt enkelt. Följ instruktionerna nedan:

 1. Skölj alfalfafröna och blötlägg dem sedan i vatten över natten (eller cirka 8-12 timmar) för att mjuka upp dem och starta groddningsprocessen.
 2. Efter blötläggning skölj fröna väl och placera dem i en groddningsbehållare, till exempel en groddningsburk eller en groddlåda.
 3. Placera behållaren på en ljus plats, men undvik direkt solljus eftersom det kan torka ut groddarna. Skölj sedan fröna med vatten två gånger om dagen.
 4. Beroende på hur stora alfagroddar man vill ha är alfalfagroddarna färdiga att skördas efter 3-7 dagar. Skölj dem noga med rent vatten och låt dem rinna av i några minuter innan du använder dem.

Hur använder man alfalfagroddar?

 1. Lägg till dem i sallader för extra textur och näring.
 2. Använd dem som topping på smörgåsar eller wraps
 3. Tillsätt dom i smoothien för en extra dos av näring
 4. Använd dom som en ingrediens i ris pappersrullar eller sushi
 5. Använd dom som topping på soppor eller grytor
 6. Blanda dom med andra groddar eller grönsaker för att skapa en näringsrik och färgglad sallad.
 7. Lägg dom i en omelett eller en frittata

Alfalfafrön sproutly i tub
Köp våra Ekologiska Alfalfafrön här..