Varför ska vi blanda frön?
Stig Bengmark, och många andra kändisar inom bakterieflora-världen, lägger mycket värde i att rekommendera en varierad kost. Stig pratar ofta om att de folkgrupper, vars avföring det gjorts tester på, har varierat sin kost med hjälp av hundratals olika grönsaker. Allt från rötter och bär till frön och grönsaker. Förklaringen till varför det är så bra med variation av grönsaker är för att vi vill bredda och öka mängden nyttiga bakterier i vår tarmflora. En tarmflora av bakterier i vår mage som sägs väga mer än 1 KG! En tarmflora som sägs spela stor roll i vårt immunförsvar, påverka vårt välbefinnande och, om den är dålig (överväxt av dåliga bakterier) kunna orsaka inflammation, stress, oro och ligga bakom många välfärdssjukdomar…
Att blanda frön för groddning ger oss ännu en positiv aspekt som många av oss går miste om – smuts, mikroflora och bakterier. Det kan kanske låta skrämmande, men ack så viktigt. Det pratas mer och mer om hur dåligt det är för vår hälsa att gå miste om “smutsen”. Grönsaker från butiker är så rengjorda och destillerade att de saknar mikrofloran som annars finns på skalet av vilda växter, frukter och grönsaker. Vi vill runda av med att alla bakterier självklart inte är bra! Salmonella och e-coli, som vi testar våra frön för, är inget vi vill ha i oss. Som med allting är det balans som gäller.
Hur ska man tänka när man blandar frön?
- Odlingstid. Se till så att odlingstiden är ungefär lika. Du behöver inte vara manisk… Det är okej att en grodd är 4 cm och en annan 1 cm. Bockhornsklöver t.ex., som är klar på 2 dygn, blandar jag aldrig med någon av de långsammare som kål och löksorterna.
- Smak. Försök ha en frösort som sticker ut i smaken. I våra tre fröblandningar har vi senap i skånemixen, rädis i groddjonas-ekoblandning och bockhornsklöver i ekoexpressen som sticker ut.
- Blötläggningstid. Adukibönor, som är det enda vi säljer som måste ha 24 timmar, helst i ljummet vatten, kan inte blandas med frön som ej klarar så lång tid.
Bra frön att ha som bas i fröblandningar är linser, alfalfa, rödklöver eller mungbönor.
Om du blandar lite mer svårvuxna frön som kålsorterna med alfalfa eller rödklöver (ganska neutrala smaker) kan det göra så att kålsorterna växer snabbare och lättare. Detta sker på grund av att alfalfa och rödklöver växer snabbare och därmed alstrar mer värme.