Att tänka på när du odlar groddar under varma sommardagar

Heej. Jonas här från Sproutly. Jag får många frågor om vad man bör tänka på när man odlar groddar under varma sommardagar. Värmen och rötmånad (slutet av juli och augusti) kan ställa till det och orsaka förruttnelse.

Att odla groddar och skott är en viktig del i framtidens mat. Planeten är påväg mot en omställning och vi människor måste anpassa oss efter det. Groddar är, som ni vet, närodlad, klimatvänlig och nyttig mat som vi bör odla året om. 

Nedan kommer jag lista lite punkter som kan vara värda att känna till/fundera kring. 

1. Odla groddar eller skott? 

Att odla skott under sommaren kan vara att föredra när det gäller att minska risk för att skörden ska bli dålig av värmen. Jag själv är mest förtjust i fröna när de tar formen som en grodd, men släpper lite på detta under sommarmånaderna och odlar då mer skott. När man odlar skott är inte de nykläckta fröna lika instängda som de är i groddburken. Detta gör att luften cirkulerar bättre och risken för dålig skörd minskar. 

Allra säkraste kortet för att lyckas med sina skott/microgreens är att odla i jord. Läs mer om det i vår groddskola här

2. Odla inte groddar i direkt solljus! 

Det direkta solljuset kommer att göra groddburken alldeles för varm och öka risken för förruttnelse. Se till att groddarna växer i skugga eller i totalt mörker.  

3. Skörda i tid

Senast jag odlade skånemix märke jag att svansen längst ut på grodden skrumpande (vissnar och tappar liv) redan efter dag 3 och hade en tendens till att få en lätt sur doft. Jag tog då beslutet att skörda dem redan då, avlägsnade skal och rengöra dem noggrant enligt metod 5 nedan. 

4. Rengöra frön, groddar och färdiga groddar

Att rengöra extra noggrant under sommarmånaderna är något värt att tillämpa. Jag rekommenderar alltså att rengöra/skölja igenom extra noggrant:

1. Innan blötläggning

2. Direkt efter blötläggning 

3. När du skördar

Rengöringen kan innebära att frön/groddar sköljs igenom extra noggrant i odlingsburk eller, en ännu noggrannare metod, att lägga frön/groddar i bunke med vatten och få rörelse på vattnet. Din odlingsburk kan få vara avgörande om du ska rengöra i odlingsburk eller i separat skål. Både glasburk och Groddboxen som vi har på hemsidan beter sig som en skål till detta syfte, medan stapelbar odlingslåda som inte fylls upp med vatten inte gör det. 

5. Avlägsna skal (och rengör)

Att avlägsna skal från grodd är en metod som används i mer kommersiella sammanhang. Både Nyttogrönt och Munkagrodden, som mina föräldrar driver, gör detta på bland annat rödbetsgroddar och mungböngroddar. 

Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd nu under sommarmånaderna. När jag nu senast groddade skånemixen hade jag varit dålig med att hälla i vatten 2-3 gånger per sköljning (bara hällt i vatten 1 gång) och började känna av en lätt sur doft från groddarna. Då la jag dem i en bunke med vatten, skapade rörelse på groddarna och tog bort de skal som tog sig upp på ytan. 

Man kan tänka sig att groddarna i sig klarar av lite högre värme, så länge de lever och växer. Men skalen växer inte och kommer förr eller senare att börja ruttna, ju varmare det är desto snabbare börjar de att ruttna. 

Efter att jag hade tagit bort skal och sköljt igenom noggrant i silen la jag dem åter igen i en rengjord groddburk, satte den i kylskåpet och lät de stå och droppa av där. Se till att blöta groddar alltid står så att vatten kan rinna av. 

6. Är du osäker på om de sorter du groddar är känsliga för värme? 

Skånemixen, som jag visat upp här i blogginlägget, är en av de allra känsligaste sorterna med både senap och raps i. Jag lyckades med den nu senast, men var nära på att inte göra det om jag inte använt mig av metoderna ovan. Grönkål som jag groddat några dagar innan krävde även de liknande behandling som skånemixen för att lyckas. 

Därför skriver jag en lista på de sorter som är lättast att lyckas med nu under varmare dagar och vilka man, om man känner sig osäker, kan vänta med till rötmånaden augusti är över. 

Lätta sorter: 

Linser

Mungbönor

Alfalfafrön

Bockhornsklöver

Ekoexpress (bockhornsklöver, alfa och linser)

Rödklöver

Mellan sorter:

Rädisfrön (blir varma snabbt, se till att skölja så fort de blivit torra/nästintill torra)

Lökfrön

Fänkål (Fänkålen uppskattar mer värme och kan gynnas av sommarvärmen)

Groddjonas ekoblandning

Svårare sorter: 

Raps

Broccoli

Senap

Grönkål

Grönkål

Skånemix

(Om du redan lyckas med dessa sorter är det bara att köra på. Detta är endast en rekommendation till de som känner osäkerhet)

Summering och slutliga ord att lämna er med: 

Lukta alltid på groddarna innan konsumtion. Luktar de lätt surt kan och det hjälper med metoden ”avlägsna skal” ovan är de ok att konsumeras efter om doft försvunnit. 

Tänk på att du kan behöva skölja lite oftare nu när de är varmare. Men låt detta inte lura dig till att skölja för ofta. Att skölja för ofta är den största orsaken till misslyckad skörd. 

Jag finns alltid på mail info@sproutly.se för frågor 🙂

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email