Svenska linfrön – Hälsofördelar och hur man använder dem

Svenska ekologiska linfrön är en superprodukt som allt fler börjar få upp ögonen för. Det bruna fröet har många hälsofördelar och är en väldigt gynnsam ingrediens i matlagningen. Att det odlas i Sverige är ett stort plus!

Du hittar Svenska linfrön här: https://sproutly.se/fron/ekologiska-linfron-500g

Svenska ekologiska linfrön är en superprodukt som allt fler börjar få upp ögonen för. Det bruna fröet har många hälsofördelar och är en väldigt gynnsam ingrediens i matlagningen. Att det odlas i Sverige är ett stort plus! 

Fördelar med Linfrön:

  • Linfrön har ett högt och koncentrerat värde av omega 3. Även balansen mellan omega 3 och 6 är mycket bra då kvoteringen ä 1:3,6 (3,6 gånger så mycket omega 3 som omega 6). Från två msk linfrön (20 gram) får man cirka 4562 mg omega 3. Rekommendationer från tre studier för minimum intag ligger allt mellan 250-500 mg omega 3 per dag.
  • Linfrön innehåller hela 27 % fibrer. Två matskedar linfrön per dag motsvarar 5.4 gram fibrer, dagliga rekommendationer ligger runt 30 gram. De vattenlösliga fibrerna som finns i linfrön har visat sig vara mycket uppskattade av vår tarmflora. I tjocktarmen sker en jäsning som leder till bildning av nya ämnen (t.ex. butyrat) som har antiinflammatoriska egenskaper. Man kan se det som att tarmbakterierna matas så att nya hälsosamma bakterier kan bildas. Så här skriver SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering): 

”De lösliga fibrerna kan, i motsats till de olösliga, jäsas av bakterier i tjocktarmen. Jäsningen leder till produktion av kortkedjiga fettsyror (t.ex. butyrat) som har antiinflammatoriska egenskaper som skulle kunna ha positiv effekt vid IBS. Jäsningen kan även påverka vilka sorts bakterier som trivs i tarmen (prebiotisk effekt) och skapa en mer gynnsam bakteriesammansättning.

Notis: Omega 3 från vegetabilier (ALA) måste konverteras till EPA och DHA för att människans kropp ska kunna ta upp det. Enligt studier lyckas kroppen konverterar allt mellan 1-20 % beroende på hur väl fungerande tarm vi har. Om man har en tio-procentig konvertering motsvarar två msk linfrön (4562 mg ALA) 456 mg konverterad omega 3. En vanlig dos av “fiskolja” brukar innehålla mellan 500 – 1000 mg konverterad omega 3. 

Ha alltså i åtanke att människans förmåga att omvandla ALA till EPA och DHA är olika beroende på tarmhälsa och närvaro av hjälpande ämnen. Om du känner av att växtbaserad fettkälla inte är tillräckligt kan lokalt/icke industriellt producerade ägg vara ett bra komplement. 

Linfrön bör alltid blötläggas eller krossas innan de konsumeras. Annars kommer de flesta frön inte brytas ned utan transporteras rakt igenom tarmen och hälsoeffekterna blir obefintliga. 

Blötläggning: 8 – 12 timmar. Frön konsumeras tillsammans med blötläggningsvatten. Blötlagda frön tillsammans med blötläggningsvatten kan förvaras i kylskåp upp till 3 dygn. 

Använd blötlagda linfrön i: Smoothie, gröt, bröd, pannkakor, omelett, glass och rawbollar. Recept på gröt har ni här

Linfrön odlas i Sverige, ändå är den absolut största mängden linfrön som svenskarna konsumerar från Asien. Se till att vara en bidragande faktor till en positiv förändring, Köp svenska linfrön här: https://sproutly.se/fron/ekologiska-linfron-500g

Källor: 

https://web.archive.org/web/20181230032805/https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3163/2

https://www.who.int/nutrition/topics/FFA_summary_rec_conclusion.pdf?ua=1

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2012.2815

https://health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf

Jag heter Jonas Bendroth. Utbildar mig till näringsterapeut på Näringsmedicinska i Stockholm och är VD och grundare av företaget Sproutly AB. 

Ni hittar mig på instagram under namnet @Sproutly.se