Proteingranola i en hälsosam rawfoodvariant:
Du behöver:
1,5 dl valnötter*
1 dl sesamfrön (gärna oskalade)
1 dl solrosfrön
3 msk linfrön+ 3/4 dl vatten
1 dl groddat mungbönspulver**
3 msk lönnsirap, kokosirap eller yaconsirap
½ tsk äkta vaniljpulver
½-1 tsk kanel
En redig nypa salt (valfritt, men rekommenderas då de förhöjer smakerna mycket!)
Gör så här:
Blötlägg alla nötter och frön förutom linfröna i minst 6 timmar. Linfröna blötlägger du samtidigt men i en separat skål med 3/4 dl vatten. Häll av vattnet från alla nötter och frön förutom linfröna. Hacka valnötterna och lägg dem i en bunke med resten av fröna. Vänd ner linfröna som blivit till en gel ihop med vattnet. Lägg i resten av ingredienserna och rör runt väl. När allt är väl blandat, bred ut allt på två teflexpappersklädda (bakplåtspapper funkar också men återanvändbara papper är smidigast att använda). Bred ut det så tunt som möjligt. Sätt in allt i torkugnen på 42 grader eller i din vanliga ugn med låg temeratur och varmluftfunktion (man kan även behöver sätta luckan lite öppen på glänt för att få in luft, speciellt om man inte har varmluftfunktion på sin ugn). Vänd allt efter ca en timme. Torka i ugn tills det är helt torrt och krispigt, ca 15-20 timmar. Har du högre temperaturer går det betydligt snabbare men men när man gör granolan på detta rawfoodvis behålls mer näring och smak. Se till att granolan har svalnat helt och hållet innan du lägger upp den i burkar. Se till att tillsluta burkarna väl och förvara helst granolan svalt och mörkt, speciellt om du inte äter upp den inom den närmsta veckan, annars håller den sig rättså bra.
…Victoria har även skrivit en bok om rawfood. Den kan ni handla här.