Odla koriander-skott (microgreens/bladsallad)

Hur odlar man microgreens av koriander?

Hej, Groddjonas här från Sproutly. Jag har fått en del frågor om hur man odlar microgreens av koriander och tänkte sammanställe det för er här…

Först och främst vill jag nämna att koriander är en utav de medicinalväxter många näringsterapeuter, kostrådgivare och hälsointresserade vänder sig till när man kan ana att en mer djupgående avgiftning kan behövas. Om en HMA (hårmineralanalys) visar höga nivåer av kvicksilveroch andra tungmetaller kan koriander vara en viktig ingrediens att sätta in.

Hur odlar man koriander?

Eftersom jag är grodd och skott fanatiker är det i denna formen jag vill äta dem… Och även denna formen jag lär ut hur de ska odlas – som microgreens. Microgreens är mer lättsmälta, innehåller mer enzymer och antioxidanter är den fullvuxna plantan. När jag odlar koriander vill jag åt Skörd på skörd på skörd på skörd… Jag väntar alltså till andra, tredje och fjärde bladen på den enskilda plantan tar sig upp och klipper av några efterhand. På så vis kan man skörda om och om och om och om igen…

  1. Sprid ut korianderfröna på en jordbädd som är cirka 5 cm tjock. På bilden ovan har jag sått dem ganska tätt… Försök att så dem aningen glesare… Cirka 1-2 cm mellanrum. Sår man för tätt kommer många att täcka varandra från ljuset ovan och växt-hastigheten kan bli långsammare.
  2. Spreja ner dem rejält med vatten så att jorden blir riktigt fuktig. Tryck gärna ner fröna med hand/fingrar så att de precis syns…
  3. Täck över odling med lock så att fukt hålls inne
  4. Spreja var och varannan dag så att det ALLTID hålls fuktigt.
  5. Efter 3-4 dygn börjar du se massor av små groddar ta sig ut från fröet..
  6. Efter 8-9 dagar har de fått höjd och växtbelysning måste tillsättas om du odlar under vintertid. Av erfarenhet mår de alltid bäst av växbelysning. Sommartid, i bra läge, kan det kvitta. Men annars är växtbelysningen till stor hjälp.
  7. Det tar ungefär tre till fyra innan man kan börja klippa av skotten!

Jord? Kompostnord är allra bäst. Jag vill helst vara utan gödslad jord inomhus… Många Blomjord är utan gödsel och med kompost, är de eko använder jag mig av dem!

För att kunna använda koriander var och varannan dag till mat eller smoothie behövs det nog 4-5 stycken ”ODLINGSLÅDOR FÖR SKOTT”

Jag odlar även basilika och rucola på liknande vis…

Funger också bra för Mizuna frills, red russian kale och de olika rädissorterna.

Köp frön för odling av kryddor, microgreens och bladsallad här

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email