I lager.

Skånemix 180g - 1kg

79 kr
69 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Svenska frön för groddodling

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Vår unika fröblandning odlade på skånska fält är vi mycket stolta över. Fröblandningen är inte bara från Sverige utan har är även en mycket spännande kombination av smaker. Den bruna senapen ger en rund och aromatisk smak medan rapsen tillför en lätt smörig smak och linserna en frisk och krispig konsistens. 

Rapsen och linserna är ekologiskt certifierade medan senapen inte är det. Så här skriver Hans från Peterborgs gård: 

"Under det året 2018 så bekämpade vi inte senapsfältet med något alls, så fröna är inte besprutade. Jag kan dock inte till 100% garantera att de är fria från bekämpningsmedel då det kan ha drivit in bekämpningsmedel från fält runtomkring, men risken för att det skulle gå att hitta någon bekämpningsmedel  i just senapen är minimal enligt mig. I övrigt så använder vi inte några kemikalier i hantering av senapsfröet." Ps, senapen vi säljer kommer från hösten 2018

"Skånemixen med sin minimala påverkan på klimatet och positiva verkan på folkhälsan kommer att få agera ansikte utåt för det vi står för och för hela vår framtidsvision! " - Vd och grundare Jonas Bendroth

Groddblandningen innehåller 1/3 av vardera frösort: Linser, brun senap och raps. 

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

- Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena)

- Senapsfrön har visat sig ha antiinflammatoriska och anticancer egenskaper (1).

- Senapsfrön har även visat sig ha lindrade effekt på den autoimmuna sjukdomen psoriasis (2) 

Hur odlas de?

Skånemixen odlas som groddar. De blötläggs i 12 timmar, sköljs så fort de har sugit åt sig allt vatten (kan ta upp till två dygn) och skördas efter fyra dagar. Var noggrann med att invänta sköljningen tills det sugit åt sig ALLT vatten, detta är extra noga då senap håller sig blöt längre än andra frösorter. Se även till att skörda dem i tid!

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Skånemixen är en perfekt bas i olika sallader, som tillbehör på tallriken eller som en rejäl topping på mackan. 

Källor

1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0027510704002908

2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1346-8138.12119