välkommen till vår groddskola

- vi lär dig allt du behöver veta om groddar och skott hur du odlar dem!


Groddar och skott kan odlas året runt, inomhus och behöver bara vatten för att gro


JAG VILL:Bli medlem i vår Facebookgrupp

"Hemmaodling av Groddar och Skott" 

Här kan du dela dina kunskaper eller få tips och idéer av andra groddfantaster! 


Vad är groddar och skott?

Groddar och skott är frön som börjat gro, man kan säga att det är den första och andra formen en växt tar under sin livscykel. Frön innehåller en färdig plantans alla anlag och har naturligt en koncentrerad kraft för att överleva sin första kritiska fas i livet innan de är i stånd att utveckla egna rötter för att ta upp näring utifrån.

För att ett frö ska börja gro behövs endast vatten. Håller man ett frö fuktigt kommer det aktiveras och börja gro. På tre dagar till tre veckor beroende på sort kan man därefter skörda en grodd eller ett skott. 

När fröna börjar gro får ta del av alla fröets nyttigheter. Av vattnet vaknar enzymerna till liv och andra essentiella näringsämnen blir äntligen tillgängliga att tas upp av vår kropp. I groddarna finns det alltså massor av näring och under de första dygnen frigörs en mängd vitaminer och mineraler för att fröna skall kunna klara sig på egen hand. 


Vad är det för skillnad på groddar och skott?

Groddar: 
Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svans tar sig ut
genom fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns.
Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet av fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.

Skott: 
Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fastställt sin säkerhet trycker den upp ett skott mot himmelen i ivrig sökan av solljus. Så fort skotten känner av att det finns en säker rutin av solljus lugnar den ner tillväxten och bygger upp sig i ett lugnare tempo. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö.


Odla groddar eller skott?

Eftersom groddning och skottodling är en naturlig process för fröet innan det utvecklas till en växt eller grönsak går allt som kan odlas som skott också odlas som groddar. Vissa fröer passar dock bättre i den ena formen än den andra. Solrosskott är ett sådant frö, eftersom deras skal inte går att äta. Under flikarna odla groddar och odla skott hittar du information om vilken form som blir bäst för respektive frö. 

Hur förvaras färdiga groddar och skott?

Efter att groddarna har vuxit färdigt bör de förvaras i sluten förpackning i kylskåpstemperatur. När du känner att skotten uppnått önskad längd kan du sätta in hela skott-tråget i kylskåpet. Spreja dem gärna med vatten innan och låt lite vatten vara kvar i tråget. Hållbarheten är väldigt olika från grodd till grodd och skott till skott. Ta hjälp av ögon och näsa för att avgöra om de känns fräscha eller ej!