välkommen till vår groddskola

Här lär vi dig allt du behöver veta om groddar och skott hur du odlar dem!

"Groddar och skott kan odlas året runt, inomhus och behöver endast vatten för att gro!"


JAG VILL:Bli medlem i vår Facebookgrupp

"Hemmaodling av Groddar och Skott" 

Här kan du dela dina kunskaper eller få tips och idéer av andra groddfantaster! Vad är groddar och skott?

Groddar och Skott är den första och andra formen en växt tar under sin livscykel. Frön behöver bara vatten för att börja gro och kan läggas på skott-tråg/odlingsmatta/jord eller i groddburkar, vattnas i tre dagar till tre veckor beroende på sort och därefter skördas. Varför just groddar och skott är så koncentrerade på näring kan förklaras med att det naturliga urvalet har skapat fröer på sådant sätt då det är under just grodd- och skottfasen växten behöver som mest näring för att växa sig stor på så kort tid som möjligt! 


Vad är det för skillnad på groddar och skott?


Groddar:

Groddning är den första processen som sker under växtens livscykel. En svans tar sig ut genom skalet och söker därefter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Groddar är därför ofta krokiga och sneda i resultat efter det ivriga sökandet av fastrotning. Groddar "plockas" upp ur odlingsburken.Skott: 
Skott är däremot groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fastställt sin säkerhet trycker den upp ett skott mot himmelen i ivrig sökan av solljus. Så fort skotten känner av att det finns en säker rutin av solljus lugnar den ner tillväxten och bygger upp sig i ett lugnare tempo. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins


Odla groddar eller skott?

Eftersom groddning och skottodling är en naturlig process för fröet innan det utvecklas till en växt eller grönsak går allt som kan odlas som skott också odlas som groddar. Vissa fröer passar dock bättre i den ena formen än den andra. Solrosskott är ett sådant frö, eftersom deras skal inte går att äta. Under flikarna odla groddar och odla skott hittar du information om vilken form som blir bäst för respektive frö. 

Hur förvaras färdiga groddar och skott?

Efter att groddarna har vuxit färdigt bör de förvaras i sluten förpackning i kylskåpstemperatur. När du känner att skotten uppnått önskad längd kan du sätta in hela skott-tråget i kylskåpet. Spreja dem gärna med vatten innan och låt lite vatten vara kvar i tråget. Hållbarheten är väldigt olika från grodd till grodd och skott till skott. Ta hjälp av ögon och näsa för att avgöra om de känns fräscha eller ej!