I lager.

Ellens skottfat i keramik

299 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Odlingsfat i keramik för odling av skott!

(Obeservera, variant 1 innehåller endast skottfat. Variant 2 innehåller skottfat och Gröna ärtor 500 gram)

Skottfatet är tillverkat av Ellen Claesson i Lesjöfors 12 mil norr om Örebro. Fatet är en del av vårt hållbarhetsprojekt, där vi väljer att satsa på svensktillverkade produkter. 

I skottfatet kan man odla med och utan jord. Jord är inget måste, utan endast en faktor som spelar roll när man vill utveckla skotten till bladsallad. Rucola och spenat är två utav de vanligaste sorterna inom genren "bladsallad". 

Hur gör man?

1. Dosera

Dosera upp 2-3 matskedar frön så att hela ytan täcks. Vi föreslår ärtor, solros, vete, rädis, senap, rödkål, broccoli, raps, grönkål, red russian kale. Om du odlar i jord är även bladsallad och kryddor lämpligt! 

2. Rengör

Att rengöra fröna innan odling är viktigt! Det finns ett par olika metoder att använda sig av. Ju noggrannare du rengör dem, desto bättre är det. Lägg fröna i en bunke med hett vatten och få rörelse på vattnet. Om du vill vara super-noggrann kan du lägga i något renande ämne så som ättika eller bikarbonat i bunken med det varma vattnet. Avsluta med att skölja fröna kallt.  Läs om de olika metoderna i vår groddskola

3. Blötlägg

Blötlägger fröna gör vi för att aktivera dem, detta gör så att fler frön gror. Låt solrosfrön och vete ligga i vatten i hela 24 timmar medan ärtor endast blötläggs i 12 timmar. Skölj dem noggrant i sil efter blötläggning och lått mesta delen av vattnet få droppa av. Resterande ovannämnda frön blötläggs mellan 8-12 h. Basilika blötläggs inte (odlas endast i jord). 

4. Odling

Förflytta frön från sil till skottfat och täck över med lock. Spreja fröna med vatten så fort de sugit åt sig vattnet från föregående bevattning, vanligtvis 1-2 gånger per dag. Fortsätt så här tills skotten är färdiga, detta tar cirka 6-8 dagar. Var noggrann med att fröna endast sprejas och inte "badar" i vatten. Så fort en rotmatta har bildats och skotten sitter ihop kan hela "kakan" sköljas under kran. 

5. Solljus

Så fort skotten i odlingslådan börjar trycka sig mot locket och rotmatta bildas kan lock avlägsnas och solljus tillåtas att komma in. Solljus adderar klorofyll till skotten, vilket ger dem den vackra gröna färgen. Detta brukar ta 3-4 dagar. 

6. Skörda

Skörda skotten i deras mest kraftfulla stadie! Detta är vanligtvis efter 6-8 dagar. Under denna tid är energin som högst och smaken som godast. Därefter tappar skotten i näringsvärde och smak, då skott utan jord inte kan omvandlas till plantor. Skott klipps alltid av från sina rötter. Rötterna åker i komposten (för odling utan jord). 

7. Förvaring

Hela skottfatet kan förvaras i kylskåpet som det är. På så vis skördas de inte, utan det är endast tillväxten som pausas (för odling utan jord). Om skott klipps kan de förvaras i sluten förpackning i kylskåp, se då till att de inte är blöta. 

Har du fortfarande frågor? Vänligen besök vår groddskola.

Felsökning?

Har du tagit för lite frön? För lite frön gör att rotmattan som ska bildas inte blir tillräckligt stor och för mycket syre gör att rötterna torkar ut.

Ta inte av locket för tidigt. Vänta ut så länge det går. 

Innehåll: 

Variant 1: 1 skottfat

Variant 2: 1 skottfat + Stor gråärt 500g från Sverige

...

Skottfatet är tillverkat av 100% keramik. Handgjort av Ellen Claesson @ellenclaessonceramics (Instagram)