Odla groddjonas ekoblandning

 Groddjonas ekoblandning består av: 20% Ekologiska mungbönor, 20% Ekologiska linser, 20% Ekologiska alfalfafrön, 20% Ekologiska rädisfrön (china rose), 10% Ekologiska broccolifrön och 10% Ekologiska rapsfrön

Vill du lära dig om generella råd och de olika begreppen som används nedan? Kika in på vår groddskola.

Dosering: 2-3 msk

Rengöring: Läs mer här 

Blötläggning: 12 timmar

Groddning: 4 dygn inkl blötläggning

Hur ofta ska jag skölja?  Vänta med att skölja, tills groddarna sugit åt sig allt vatten från förgående bevattning. 

Sproutly tipsar: Groddjonas ekoblandning innehåller raps och broccoli som är aningen vatten-känsligare än de andra sorterna. Får fröblandningen vatten för ofta kommer dessa frön hamna efter i längd och storlek. För att motverka detta håller du ut med bevattningen tills du ser att även dessa frön torkat till sig från förgående bevattning. Låt gärna fröblandningen så torr några timmar för länge, än att vattna för tidigt. De små fröna hamnar oftast underst och det är där fukten håller sig kvar längst. Så se till att snurra odlingsburken 2 ggr per dag om du groddar i glasburk. Groddar du i stapelbar odlingslåda får du försöka skaka runt dem eller använda dig av en gaffel. 

Åtgärd om du misslyckas:

  1. Skölj igenom dem mycket noggrant när du vattnar.
  2. Avlägsna skal (och rengör)

Att avlägsna skal från grodd är en metod som ofta används i mer kommersiella sammanhang. Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd nu under sommarmånaderna. Lägg groddarna i en bunke med vatten, rör runt i groddarna och ta bort skalen som flyter upp till ytan. Det brukar gå lätt att ta bort med en vanlig sked.

Man kan tänka sig att groddarna i sig klarar av lite högre värme, så länge de lever och växer. Men skalen växer inte och kommer förr eller senare att börja ruttna, ju varmare det är desto snabbare börjar de att ruttna.

När du tagit bort skal och sköljt igenom noggrant kan du lägga dem i en rengjord groddburk, sätta den i kylskåpet och låta groddarna stå och droppa av där. Se till att blöta groddar alltid står så att vatten kan rinna av. 

Köp frön här