Odla Groddjonas ekoblandning

Odla Groddjonas ekoblandning

Denna blandning består av linser, mungbönor, alfalfafrön, rädisfrön, raps och broccoli. 20% rädisa ger en lagom sting

Vill du lära dig om generella råd och de olika begreppen som används nedan? Kika in på vår groddskola.

Dosering: 2-3 msk

Rengöring: Läs mer här 

Blötläggning: 12 timmar

Groddning: 4 dygn inkl blötläggning

Video på Instagram: Se den här HÄR

Hur ofta ska jag skölja?  Vänta med att skölja, tills groddarna sugit åt sig allt vatten från förgående bevattning. 

Groddjonas tipsar: Groddjonas ekoblandning innehåller raps och broccoli som är aningen vatten-känsligare än de andra sorterna. Får fröblandningen vatten för ofta kommer dessa frön hamna efter i längd och storlek. För att motverka detta håller du ut med bevattningen tills du ser att även dessa frön torkat till sig från förgående bevattning. Låt gärna fröblandningen så torr några timmar för länge, än att vattna för tidigt. De små fröna hamnar oftast undetill, och det är även där fukten håller sig kvar längst. Så se till att snurra odlingsburken 2 ggr per dag om du groddar i glasburk. Groddar du i stapelbar odlingslåda får du försöka skaka runt dem eller använda dig av en gaffel. 

Åtgärd om du misslyckas:

  1. Skölj igenom dem mycket noggrant när du vattnar.

2. Avlägsna skal (och rengör)

Att avlägsna skal från grodd är en metod som används i mer kommersiella sammanhang. Både Nyttogrönt och Munkagrodden, som mina föräldrar driver, gör detta på bland annat rödbetsgroddar och mungböngroddar.

Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd nu under sommarmånaderna. När jag nu senast groddade skånemixen hade jag varit dålig med att hälla i vatten 2-3 gånger per sköljning (bara hällt i vatten 1 gång) och började känna av en lätt sur doft från groddarna. Då la jag dem i en bunke med vatten, skapade rörelse på groddarna och tog bort de skal som tog sig upp på ytan.

Man kan tänka sig att groddarna i sig klarar av lite högre värme, så länge de lever och växer. Men skalen växer inte och kommer förr eller senare att börja ruttna, ju varmare det är desto snabbare börjar de att ruttna.

Efter att jag hade tagit bort skal och sköljt igenom noggrant i silen la jag dem åter igen i en rengjord groddburk, satte den i kylskåpet och lät de stå och droppa av där. Se till att blöta groddar alltid står så att vatten kan rinna av. 

Köp frön här