Hur odlar man Sproutly´s Skånemix?

Hur odlar man Sproutly´s Skånemix?

Skånemix är en spännande fröblandning på linser, raps och senap. Den får en ganska mild smak, med en ton av senap i bakgrunden.

Vill du lära dig om generella råd och de olika begreppen som används nedan? Kika in på vår groddskola

Dosering: 2-3 msk

Rengöring: Läs mer om rengöring av frön här

Blötläggning: 12 timmar

Groddning: 4 dygn inkl blötläggning

Video på Instagram: Se den här HÄR 

Hur ofta ska jag skölja?  Vänta med att skölja, tills groddarna sugit åt sig allt vatten från förgående bevattning. 

Groddjonas tipsar: Denna fröblandning innehåller senap. Senapen i sin tur innehåller vattenlösliga fibrer, vilket resulterar sig i en bildning av gelé runt fröet. Denna gelé kommer att hålla fröblandningen fuktig längre än vad en annan fröblandning kan hålla sig fuktig. Speciellt under den första perioden efter blötläggning och innan sköljning. Här kan det gå hela två dygn innan groddarna sköljs, om förutsättningarna vill sig. Vid tillfälle på morgonen eller kvällen där inte fröna/groddarna behöver sköljas kan de ändå skakas runt lite lätt, för att jämna ut fukten. Om du groddar i glasburk snurras burken ett par varv. 

Åtgärd om du misslyckas:

  1. Skölj igenom dem mycket noggrant när du vattnar.

2. Avlägsna skal (och rengör)

Att avlägsna skal från grodd är en metod som används i mer kommersiella sammanhang. Både Nyttogrönt och Munkagrodden, som mina föräldrar driver, gör detta på bland annat rödbetsgroddar och mungböngroddar.

Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd nu under sommarmånaderna. När jag nu senast groddade skånemixen hade jag varit dålig med att hälla i vatten 2-3 gånger per sköljning (bara hällt i vatten 1 gång) och började känna av en lätt sur doft från groddarna. Då la jag dem i en bunke med vatten, skapade rörelse på groddarna och tog bort de skal som tog sig upp på ytan.

Man kan tänka sig att groddarna i sig klarar av lite högre värme, så länge de lever och växer. Men skalen växer inte och kommer förr eller senare att börja ruttna, ju varmare det är desto snabbare börjar de att ruttna.

Efter att jag hade tagit bort skal och sköljt igenom noggrant i silen la jag dem åter igen i en rengjord groddburk, satte den i kylskåpet och lät de stå och droppa av där. Se till att blöta groddar alltid står så att vatten kan rinna av. 

Köp frön här