Odla Sproutlys Skånemix

Skånemix är en spännande fröblandning på linser, raps och senap. Den får en ganska mild smak, med en ton av senap i bakgrunden.

Vill du lära dig om generella råd och de olika begreppen som används nedan? Kika in på vår groddskola

Dosering: 2-3 msk

Rengöring: Läs mer om rengöring av frön här

Blötläggning: 12 timmar

Groddning: 4 dygn inkl blötläggning

Video på Instagram: Se den här HÄR 

Hur ofta ska jag skölja?  Vänta med att skölja, tills groddarna sugit åt sig allt vatten från förgående bevattning. 

Sproutly tipsar: Denna fröblandning innehåller senap. Senapen i sin tur innehåller vattenlösliga fibrer, vilket resulterar sig i en bildning av gelé runt fröet. Denna gelé kommer att hålla fröblandningen fuktig längre än vad en annan fröblandning kan hålla sig fuktig. Speciellt under den första perioden efter blötläggning och innan sköljning. Här kan det gå hela två dygn innan groddarna sköljs, om förutsättningarna vill sig. Vid tillfälle på morgonen eller kvällen där inte fröna/groddarna behöver sköljas kan de ändå skakas runt lite lätt, för att jämna ut fukten. Om du groddar i glasburk snurras burken ett par varv. 

Åtgärd om du misslyckas:

  1. Skölj igenom dem mycket noggrant när du vattnar.
  2. Avlägsna skal (och rengör)

Att avlägsna skal från grodd är en metod som ofta används i mer kommersiella sammanhang. Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd nu under sommarmånaderna. Lägg groddarna i en bunke med vatten, rör runt i groddarna och ta bort skalen som flyter upp till ytan. Det brukar gå lätt att ta bort med en vanlig sked.

Man kan tänka sig att groddarna i sig klarar av lite högre värme, så länge de lever och växer. Men skalen växer inte och kommer förr eller senare att börja ruttna, ju varmare det är desto snabbare börjar de att ruttna.

När du tagit bort skal och sköljt igenom noggrant kan du lägga dem i en rengjord groddburk, sätta den i kylskåpet och låta groddarna stå och droppa av där. Se till att blöta groddar alltid står så att vatten kan rinna av. 

Köp frön här