Odla groddar

Enkelt, roligt och hälsosamt för både kropp och själ.

Vad händer när man groddar?

Frön som ännu inte börjat gro gör allt för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det väldigt svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet kommer i kontakt med vatten och börjar gro sker den magiska förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar markant! Frön kan ses som varken levande eller döda, de ligger i dvala i väntan på att få vakna till liv! 

För att odla groddar behöver man en odlingsburk. Smarta lösningar till det finns att köpa i vår webshop, men man kan även göra på eget vis genom att grodda i vanlig sil eller i glasburk med nät. 

Grundprincip groddodling

  • Rengör fröna
  • Blötlägg fröna för att aktivera dem
  • ”Vattna” Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt. 
  • Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek​​!

Rengör dina frön

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du blötlägger eller odlar dem. Läs mer om hur du rengör här.

Blötlägga

Frön får bara en chans att gro och genom att lägga dem i blöt  ger vi dem förutsättningarna att lyckas.  Vi ”aktiverar” fröna.

Den gemensamma och allomfattande regeln för blötläggningstid är 12 timmar. Med undantag för adukibönor, som måste ha 24 timmar. Mungbönor och linser kan också uppskatta 24 timmar, men klarar sig på minimum 12. 

Om du blötlägger fröna mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet bytas ut efter halva tiden.

Vad sker om man blötlägger för kort eller för lång tid?

Låt oss säga att du inte blötlägger dina frön och endast vattnar en gång om dagen. Då kommer groddningen ta 1-2 dagar längre och det kommer vara många frön som inte lyckas gro. Om du å andra sidan blötlägger fröna för länge och vattnar 2–3 ggr dagligen kommer groddarna med största sannolikhet övervattnas och ruttna. 

Om du märker att somliga baljväxter inte sväller, utan stannar i sin vanliga hårda form, kan det hjälpa om de blötläggs i varmt vatten. Ca 35-40 grader. 

Skölja

För att verkligen lyckas som groddodlare krävs det att man förstår den grundläggande bevattningsprincipen. 

Groddarna vattnas först när de sugit åt sig allt/nästan allt vatten från förgående bevattning. Hur ofta de ska vattnas beror på frösort, temperatur, odlingsmaterial och syretillförsel. Se därför till att skölja och därefter invänta nästa sköljning, vilket kan ta allt från 1/2 till 3 dygn. Ha som vana att varje morgon och kväll ”lufta” groddarna, genom att snurra runt glasburk eller röra runt i groddarna försiktigt med gaffel. Att följa denna regel är extra viktigt för de känsligare fröerna som broccoli, rödkål, raps, grönkål och lök. För alfalfafrön, mungbönor, linser och ärtor behöver man inte vara lika regelpedant med sköljningen.. Missar man en sköljning, eller sköljer en gång för ofta med de tåligare sorterna går det oftast bra ändå! 

En del frön kläcks direkt efter blötläggning medans andra frön kan behöva vattnas en till två dagar innan de öppnar upp sig. Under denna perioden, innan fröna har ”kläckts” är det viktigt att de inte står helt torra. 

Solljus

Solljus kommer att påverka resultatet på dina groddar. Odlar du dem i totalt mörker kommer groddarna bli vitare och inte få gröna blad, vilket de får om de odlas i ljus. Generellt får groddarna en beskare smak om de odlas i solljus, speciellt mungbönor, alfalfa och andra groddar med mindre smak. Lökgroddar och andra sorter med väldig karaktäristisk smak påverkas inte lika mycket. Om groddarna bara gror i 3 dagar kommer inte solljuset har lika stor betydelse.

Vi brukar rekommendera våra kunder att själva mixtra lite med solljuset för att se vilken balans de gillar mest. Låt inte din odlingsburk stå i direkt solljus. Detta kan alstra för mycket värme i odlingslådan och en förruttnelseprocess aktiveras. 

Skörd och förvaring

Det är viktigt att skörda sina groddar i tid. När frö omvandlas till grodd använder den koldioxid, vatten och lagrad näring från fröet. Beroende på frösort tar den lagrade näringen slut efter ett visst antal dagar. Låter du dina groddar växa för länge kommer följaktligen näringen bli mindre koncentrerad och grodden bli mer fylld med vatten. Skördade groddar förvaras torrt i kylskåp i sluten förpackning. Se till att inte lägga blöta groddar i stängda förpackningar, det drar ner på hållbarheten markant. Groddar i avsikt för användning i smoothie eller grytor kan frysas in.

En metod är även att förvara den groddfylda odlingsburken i kylskåpet. Se då till att skölja groddarna innan de sätts in, så att de bevarar sin ”lyster”. Om de inte sköljs, och mycket syre tar sig in till groddarna, kan de torka ut redan efter två till tre dagar. 

Somliga av våra kunder är intresserade av att avlägsna skal och frön som ej lyckats gro. Jonas har gjort ett blogginlägg om det här. Skal kan i somliga fall orsaka förruttnelse, inte vanligt förekommande men det kan ske (speciellt under varma sommardagar) och ej groddade frön kan vara farligt hårda för tänderna. 

Viktigt att tänka på!​

  • När den yttersta delen på grodden skrumpnar till sig kommer inte grodden att växa längre. Ju längre du väntar med att skörda efter att detta har hänt, desto brunare svans får dem. Motverka detta genom att minska syretillförseln. En glasburk med stort hål kan täckas över med en kökshandduk eller liknande. 
  • Rengöringen är grundläggande. Ju bättre du rengör, desto finare kvalitet får du! Läs mer om det här.
  • Försök ha som tumregel att alltid låta fröna/groddarna suga åt sig allt vatten mellan varje bevattning. Temperatur, mängd frön och frösort är faktorer som påverkar hur snabbt fröna torkar. 
  • Skörda groddarna i tid för optimal smak och näringsvärde. 

Här får ni en inblick i hur det kan gå till när man odlar groddar i mjölkkartong eller i vanlig sil.

  • Odla groddar i mjölkkartong: Se video via instagram här. 
  • Odla groddar i sil (stora frön): Läs blogginlägg här

Rotludd/fibriller - friska groddar!

När man odlar groddar och skott är det viktigt att känna till begreppet fibriller/rothår. Fuktigt rotludd är ( precis som det låter) fukt som groddsvansens rotludd fångar upp. Rotluddet är små minisvansar som fäller ut sig för att fånga upp den sista fukten i luften när grodden börjar torka. På bilderna nedan ser du Rädis Chinarose (till vänster) och Raps (till höger) med en rejäl mängd rotludd. Fuktigt rotludd är INGET tecken på dåliga groddar, utan snarare tvärt om. Ett tecken på groddar med friska svansar som gör sitt jobb! Rädis, broccoli, grönkål och raps får ofta fibriller.