ODLA GRODDAR

Enkelt, roligt och hälsosamt för både kropp och själ

Vad händer när man groddar?

Frön som ännu inte börjat gro gör allt för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det väldigt svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet kommer i kontakt med vatten och börjar gro sker den magiska förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar markant! Frön kan ses som varken levande eller döda, de ligger i dvala i väntan på att få vakna till liv! 

För att odla groddar behöver du lite frön, en odlingsburk och vatten.

Grundprincip groddodling

Rengör dina frön

Blötlägg fröna i vatten 8-24h för att aktivera dem

Häll av vattnet och lägg dina i frön i en odlingsburk

“Vattna” Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt. 

Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek!

(3)6R2A0141kopia 1

Steg1: Rengör dina frön

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du blötlägger eller odlar dem. Läs mer om hur du rengör här. 

Bra att veta: Rengöringen är grundläggande. Ju bättre du rengör, desto finare kvalitet får du på dina groddar.

Steg 2: Blötlägg dina frön

Frön får bara en chans att gro och genom att lägga dem i blöt  ger vi dem förutsättningarna att lyckas.  Vi ”aktiverar” fröna.

Grundprincipen för blötläggning är  8-12 timmar, men stora frön som mungbönor och linser kan med fördel blötläggas 24 timmar. Det finns ett undantag och det är adukibönor som måste ha 24 timmar. 

Om du blötlägger fröna mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet byts ut efter halva tiden.

Om du märker att somliga baljväxter inte sväller kan det hjälpa om de blötläggs i varmt vatten ca 35-40 grader. 

Vad händer om jag inte blötlägger fröna?
Om du inte blötlägger dina frön kommer groddningen ta 1-2 dagar längre och det kommer vara många frön som inte lyckas gro. 

Steg 3: Skölj dina frön/groddar

  • Fyll din odlingsburk med kallt vatten och skaka runt bruken så fröna/groddarna kommer i rörelse. Häll ut allt vatten.
  • Upprepa 1-2 gånger.
  • Ställ sedan tillbaka odlingsburken med hålen neråt så allt vatten kan rinna av. Ligger det kvar vatten i burken kan groddarna lätt surna. 

För att verkligen lyckas som groddodlare krävs det att man förstår den grundläggande bevattningsprincipen. 

Försök att alltid låta fröna/groddarna suga åt sig allt vatten mellan varje bevattning. Temperatur, mängd frön och frösort är faktorer som påverkar hur fort fröna torkar. Se därför till att skölja och därefter invänta nästa sköljning, vilket kan ta allt från 1/2 till 3 dygn. Ha som vana att varje morgon och kväll “lufta” groddarna, genom att snurra runt glasburk eller röra runt i groddarna försiktigt med gaffel. Att följa denna regel är extra viktigt för de känsligare fröerna som broccoli, rödkål, raps, grönkål och lök. För alfalfafrön, mungbönor, linser och ärtor behöver man inte vara lika regelpedant med sköljningen.. Missar man en sköljning, eller sköljer en gång för ofta med de tåligare sorterna går det oftast bra ändå! 

En del frön gror direkt efter blötläggning medans andra frön kan behöva vattnas en till två dagar innan de får en liten svans. Under denna perioden, innan fröna har börjat gro, är det viktigt att de inte står helt torra.

Solljus

Solljus kommer att påverka resultatet på dina groddar. Odlar du dem i totalt mörker kommer groddarna bli vitare och inte få gröna blad, vilket de får om de odlas i ljus. Generellt får groddarna en beskare smak om de odlas i solljus, speciellt mungbönor, alfalfa och andra groddar med mindre smak. Lökgroddar och andra sorter med väldig karaktäristisk smak påverkas inte lika mycket. Om groddarna bara gror i 3 dagar kommer inte solljuset har lika stor betydelse.

Vi brukar rekommendera våra kunder att själva mixtra lite med solljuset för att se vilken balans de gillar mest. Låt inte din odlingsburk stå i direkt solljus. Detta kan alstra för mycket värme i odlingslådan och en förruttnelseprocess aktiveras. 

(förvara)_MG_9874kopia

Skörd och förvaring

Skörda groddarna i tid för optimal smak och näringsvärde. 

När den yttersta delen på grodden skrumpnar kommer grodden sluta växa. Ju längre du väntar med att skörda efter att detta har hänt, desto brunare svans får dem. Motverka detta genom att minska syretillförseln. En glasburk med stort hål kan täckas över med en kökshandduk eller liknande. 

Skördade groddar förvaras torrt i kylskåp i sluten förpackning. Se till att inte lägga blöta groddar i stängda förpackningar, det drar ner på hållbarheten markant. Groddar i avsikt för användning i smoothie eller grytor kan frysas in.

En metod är även att förvara den groddfylda odlingsburken i kylskåpet. Se då till att skölja groddarna innan de sätts in, så att de bevarar sin “lyster”. Om de inte sköljs, och mycket syre tar sig in till groddarna, kan de torka ut redan efter två till tre dagar. 

Vissa föredrar att ta bort skal och frön som ej lyckats gro. Vi har gjort ett blogginlägg om det här. Ej groddade frön kan vara farligt hårda för tänderna och därför bra att få bort.

Bra att veta:

Rotludd/fibriller = Friska groddar

När man odlar groddar och skott är det viktigt att känna till begreppet fibriller. Fibriller är små rothår som grodden sträcker ut för att fånga upp fukt från luften när grodden börjar torka. Detta ser då ut som vitt ludd.

På bilderna nedan ser du rädisgroddar (till vänster) och rapsgroddar (till höger) med en rejäl mängd rotludd. Fuktigt rotludd är INTE ett tecken på dåliga groddar, utan snarare tvärt om. Ett tecken på groddar med friska svansar som gör sitt jobb! Rädis-, broccoli-, grönkåls- och rapsgroddar får ofta fibriller.