ODLA GRODDAR

Enkelt, roligt och hälsosamt för både kropp och själ. 

Vad händer när du groddar?

Frön som ännu inte börjat gro gör allt för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det väldigt svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet kommer i kontakt med vatten och börjar gro sker den magiska förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar markant! 

För att odla groddar behöver du lite frön, en odlingsburk och vatten.

GRUNDPRINCIP GRODDODLING

Steg 1: Rengör dina frön

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du blötlägger eller odlar dem. Läs mer om hur du rengör här. 

Bra att veta: Rengöringen är grundläggande. Rengöringen kommer att göra dina groddar finare och ge dem en längre hållbarhet.

Steg 2: Blötlägg dina frön

Frön får bara en chans att gro och genom att lägga dem i blöt ger vi dem förutsättningarna att lyckas. Vi ”aktiverar” fröna.

Blötlägg dina frön 8 - 12 timmar, med undantag för adukibönor som måste ha 24 timmar. Mungbönor och linser kan också uppskatta 24 timmar, men klarar sig på 12.

Om du blötlägger fröna mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet byts ut efter halva tiden. Om du märker att somliga baljväxter inte sväller kan det hjälpa om de blötläggs i varmt vatten ca 35-40 grader.

Vad händer om jag inte blötlägger fröna? Om du inte blötlägger dina frön kommer groddningen ta 1-2 dagar längre och det kommer vara många frön som inte lyckas gro.

Steg 3: Skölj dina frön/groddar


  • Fyll din odlingsburk med kallt vatten och skaka runt bruken så fröna/groddarna kommer i rörelse. Häll ut allt vatten. Upprepa 1-2 gånger.
  • Ställ tillbaka odlingsburken med hålen neråt så allt vatten kan rinna av. Ligger det kvar vatten i burken kan groddarna lätt surna. 

Försök att alltid låta fröna/groddarna suga åt sig allt vatten mellan varje bevattning

En del frön gror direkt efter blötläggning medans andra frön kan behöva vattnas en till två dagar innan de får en liten svans. Under denna perioden, innan fröna har börjat gro, är det viktigt att de inte står helt torra.

Steg 4: Skörd och förvaring

Skörda groddarna när de uppnår önskad längd. Normalt efter 2-4 dagar.

Skördade groddar förvaras torrt i kylskåp i sluten förpackning. Se till att inte lägga blöta groddar i stängda förpackningar, det drar ner på hållbarheten markant. 

Du kan även förvara groddarna direkt i odlingsburken i kylskåpet. Vill du göra detta är det bra om du sköljer igenom groddarna innan du sätter in dem så de inte torkar.

Vissa föredrar att ta bort skal och frön som ej lyckats gro. Vi har gjort ett blogginlägg om det här. Ej groddade frön kan vara farligt hårda för tänderna och därför bra att få bort.

annat som påverkar din odling

Temperatur, frömängd och frösort

Temperatur, frömängd och frösort är faktorer som påverkar hur fort fröna torkar. Se därför till att skölja och därefter invänta nästa sköljning, vilket kan ta allt från 1/2 till 3 dygn. 

Ha som vana att varje morgon och kväll "lufta" groddarna, genom att snurra runt glasburk eller röra runt i groddarna försiktigt med gaffel. Att följa denna regel är extra viktigt för de känsligare fröerna som broccoli, rödkål, raps, grönkål och lök. För alfalfafrön, mungbönor, linser och ärtor behöver man inte vara lika regelpedant med sköljningen.. Missar man en sköljning, eller sköljer en gång för ofta med de tåligare sorterna går det oftast bra ändå! 

Ljus

Ljuset kommer att påverka resultatet på dina groddar. Odlar du dem i totalt mörker kommer groddarna bli vitare och inte få gröna blad, vilket de får om de odlas i ljus. Generellt får groddarna en beskare smak om de odlas i solljus, speciellt mungbönor, alfalfa och andra groddar med mindre smak. Lökgroddar och andra sorter med väldig karaktäristisk smak påverkas inte lika mycket. Om groddarna bara gror i 3 dagar kommer inte solljuset har lika stor betydelse.

Låt inte din odlingsburk stå i direkt solljus. Detta kan alstra för mycket värme i odlingsburken och groddarna kan surna.

bra att veta om fibriller

Rotludd = Friska groddar

När du odlar groddar och skott är det viktigt att känna till begreppet fibriller. Fibriller är små rothår som grodden sträcker ut för att fånga upp fukt från luften när grodden börjar torka. Detta ser då ut som vitt ludd.

Här på bilden ser du rädisgroddar med en rejäl mängd rotludd. Vitt rotludd är INTE ett tecken på dåliga groddar, utan snarare tvärt om. Det är ett tecken på groddar med friska svansar som gör sitt jobb! Rädis-, broccoli-, grönkåls- och rapsgroddar får ofta fibriller. 

odlingsinstruktioner för varje sort