Odla adukiböngroddar (adzuki)

Odla adukiböngroddar (adzuki)

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.
Dosering: 
3-4 msk per odlingstillfälle 
Blötläggning: 24 timmar (ljummet vatten, byta efter 12 h)
Skörda efter: 3-4 dagar 
Smak: Matiga groddar, neutral smak av baljväxt.

Groddjonas: Adukibönor är en av de sorter som jag får allra flest email om att folk inte lyckas med… Denna sort är lite kinkigare än dess släkting mungbönan, och kräver lite annorlunda tillvägagångssätt.

För adukibönan är det extra noggrant att du sköljer igenom noggrant efter blötläggning och vid varje sköljning. De släpper nämligen på lite slemliknande ämnen som annars, om man inte sköljer igenom noggrant, kan förstöra groningsprocessen.

Se även till att inte ha de för kallt… Adukibönan är långsa, och uppskattar värme.

Efter 3 dygn bör man börja se små svansar ta sig ut ur grodden. Så fort svansarna tagit sig ut är de redo för att skördas. Ju längre du låter dem gro, desto beskare smak får de.

Ät adukiböngroddar råa i sallad eller mixa dem med andra grönsaker och stek biffar på dem!

Det är viktigt att köpa adukibönor avsedda för groddning… Annars är risken stor att grobarheten inte är bra nog.

Köp dina adukibönor av oss här!