Odla Broccoligroddar

Hej, Jonas här från Sproutly. Nu ska vi djupdyka i vad man ska tänka på när man odlar broccoligroddar och liknande sorter. Liknande sorter innefattar grönkål, rödkål, raps, red russian kale och löksorterna.

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem.
Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälle
Blötläggning: 8-12 timmar
Färdiga efter: 4-5 dagar
Smak: Rå smak av broccoli 

Sproutly tipsar: Broccoli är en av våra känsligare frösorter. Här listar vi några saker som är bra att veta:

Regel nummer ett: Avvakta med sköljningen tills de har sugit åt sig allt vatten. Annika Christensen brukar prata om att det ska ”rassla” i odlingsburken när man sköljer dem. Detta innebär att, vattnet som annars håller dem på plats, har försvunnit och de ”rasslar” runt fritt när odlingsburk lätt skakas. Att fibriller även har bildats är ett gott tecken på att du väntat tillräckligt länge. Fibriller kan du läsa om mer här

Många vill ändå veta hur lång tid det tar innan man behöver skölja dem. Detta går inte att säga då det kan vara allt från två dygn till ett halvt dygn. Detta beror på årstid, odlingsburk, mängd frön etc. 

Regel nummer två är att, även fast du inte sköljer groddarna, skaka runt dem så att fukt sprids runt bland fröna. Om du har en glasburk kan du snurra runt den och en lätt duns på sidan så att frön/groddar blandas runt. På så vis kommer heller inte dina groddar att växa fast i varandra. Försök göra detta minst två gånger per dag.

Regel nummer tre: Rätt balans i syre och koldioxid. Detta kan tyckas låta som överkurs, men vi ska förklara. Om du har en stor odlingsburk med för lite mängd frön i kan det resultera sig i att vardera frö/grodd får för mycket syre och de skrumpnar ihop/växer inte alls. Förutsättningen för att frön kan växa över jorden, då de helst vill vara under, är att miljö påminner om hur det är i jorden – varmare och lite mindre syre. 

Regel nummer fyra: Håll groddarna rena och fräscha. Detta kan vara en förutsättning för att lyckas. Detta är den största orsaken till att vi rekommenderar ”skölja igenom” istället för att bara spreja. När vi sköljer igenom groddarna, två till tre gånger, blir det som en grundlig rengöring. Det går fortfarande att spreja istället för att skölja fram till dag 3-4- Men därefter ska de sköljas grundligt. 


Regel nummer fem: Skörda groddarna i tid. Efter tredje dagen börjar groddarna växa in i varandra. Är du duktig och odlingsmaterialet är rymligt kan du ”lösa upp” groddarna under bevattningen genom att få mycket rörelse på vattnet eller luckra upp med gaffel. Vi rekommenderar att inte grodda denna sortens groddar i mer än 4 dagar. Mycket för att smaken är godast vid dag fyra. Om du groddar längre än fyra dagar måste du veta att dina groddar är topp notch. Halvbra groddar blir snabbt dåliga groddar.