Odla Broccoligroddar

Hej, Jonas här från Sproutly. Nu ska vi djupdyka i vad man ska tänka på när man odlar broccoligroddar och liknande sorter. Liknande sorter innefattar grönkål, rödkål, raps, red russian kale och löksorterna.

Jag kommer även ge tips på olika sorters åtgärder man kan tillämpa om man misslyckas. 

Den här genomgången förklarar ej grunderna till de olika begreppen: Blötlägga, rengöra, skölja, skörda. Om du vill lära dig om dem, läser du först min groddskola här.

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Jag rengör i skål/kopp med vatten och skapar rörelse i vattnet.
Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälle
Blötläggning: 8-12 timmar
Färdiga efter: 4-5 dagar
Smak: Rå smak av broccoli 

För dig som ska prova på någon utav de känsligare sorterna: 

Regel nummer ett, som jag alltid nämner när jag pratar om dessa sorter, är att avvakta med sköljningen tills de har sugit åt sig allt vatten. Annika Christensen brukar prata om att det ska ”rassla” i odlingsburken när man sköljer dem. Detta innebär att, vattnet som annars håller dem på plats, har försvunnit och de ”rasslar” runt fritt när odlingsburk lätt skakas. Att fibriller även har bildats är ett gott tecken på att du väntat tillräckligt länge. Fibriller kan du läsa om mer här

Många vill ändå veta hur lång tid det tar innan man behöver skölja dem. Detta går inte att säga då det kan vara allt från två dygn till ett halvt dygn. Detta beror på årstid, odlingsburk, mängdfrön mm. 

Regel nummer två är att, även fast du inte sköljer groddarna, skaka runt dem så att fukt sprids runt bland fröna. om du har en glasburk kan du snurra runt den och en lätt duns på sidan så att frön/groddar blandas runt. På så vis kommer heller inte dina groddar att växa fast i varandra. Försök göra detta minst två gånger per dag. Men var försiktiga, om du jobbar hemifrån kan man bli lite lätt beroende av skakandet. Därför säger jag max tre gånger per dag! 

Regel nummer tre, rätt balans i syre och koldioxid. Detta kan tyckas låta som överkurs, men jag ska förklara. Om du har en stor odlingsburk med för lite mängd frön i kan det resultera sig i att vardera frö/grodd får för mycket syre och de skrumpnar ihop/växer inte alls. Förutsättningen för att frön kan växa över jorden, då de helst vill vara under, är att miljö påminner om hur det är i jorden – varmare och lite mindre syre. 

Regel nummer fyra, håll groddarna rena och fräscha. Detta kan vara en förutsättning för att lyckas. Detta är den största orsaken till att jag rekommenderar ”skölja igenom” istället för att bara spreja. När vi sköljer igenom groddarna, två till tre gånger, blir det som en grundlig rengöring. Det går fortfarande att spreja istället för att skölja fram till dag 3-4- Men därefter ska de sköljas grundligt. 


Regel nummer fem, skörda groddarna i tid. Efter tredje dagen börjar groddarna växa in i varandra. Är du duktig och odlingsmaterialet är rymligt kan du ”lösa upp” groddarna under bevattningen genom att få mycket rörelse på vattnet eller luckra upp med gaffel. Jag brukar inte grodda denna sortens groddar i mer än 4 dagar. Mycket för att smaken är godast vid dag fyra. Om du groddar längre än fyra dagar måste du veta att dina groddar är topp notch. Halvbra groddar blir snabbt dåliga groddar.

Regel nummer sex, att ta bort skal och ej groddade frön. Detta är inget måste, utan en åtgärd som kan hjälpa om man inte lyckas eller har lite halvtråkiga groddar. Då kan du vid dag 3-4 lägga groddarna i en stor skål med vatten, röra runt med sked, och fiska bort de skal som lossnar från groddarna. När du sedan häller tillbaka groddarna i odlingsburk kommer de stackars frön som ej lyckats att gro rinna av sist. Dessa kan du då slänga bort.

Vanliga frågor, fler tips och åtgärder att vidta om man inte lyckas trotts beskrivning ovan:

1. Varför blir mina broccoligroddar så korta?

När groddens yttersta del börjar skrumpna kommer den inte att växa längre och en förruttnelseprocess sätts igång. Ju mer luft odlingslådan släpper in, desto snabbare sker detta. Något som också påverkar detta är mängden frön. Det är nämligen så att ju mindre frön man har i odlingsburken desto mer luft ”träffar” groddarna och svansarna riskerar att skrumpna snabbare. Om du upplever att dina broccoligroddar inte blir så långa som du vill ha dem/svansarna skrumpnar ihop och blir bruna efter dag 3/4 så har jag ett tips till dig:

Använd cirka 3 msk frön per liter utrymme och täck för öppningen med en duk som andas. Alltså, om du använder dig av vår GEO glasburk täcker du för metallnätet med en liten duk och spänner fast den med gummiband efter dag två. Vid sköljning tar du bort duken. Kom ihåg att vänta med denna metod till dag två, eftersom broccoligroddarna dag ett och två gärna får extra luft så att de torkar till sig lite snabbare.

2. Spreja istället för att skölja första 3 dagarna. Om du fortfarande misslyckas trots att du följt mina tips ovan rekommenderar jag att spreja istället för att skölja de första 3 dygnen. Detta efterliknar hur vi kommersiellt odlar broccoligroddar. Då snurras de konstant runt och sprejas lätt flera gånger per dag.

3. Jag har även noterat att en del av mina kunder väntar lite för länge mellan perioden efter blötläggning och första sköljningen. Blötlägger man lite för kort tid och väntar för länge med att skölja/spreja kan detta resultera sig i att fröna förlorar sin grobarhet. En mycket säker lösning på detta problemet kan vara att snurra glasburk eller försiktigt skaka odlingsburk 2 ggr per dag och endast spreja fröna när du ser att de precis börjar torka till sig, vanligtvis efter 1 dygn i glasburk och 2 dygn i plastlåda. Dagen därpå kan du behöva spreja 2 ggr. Vid dag tre börjar du skölja under kran.

4. Om du fortfarande misslyckas trots alla tips ovan… Odla dem som skott istället. Prova att stoppa ner dem i ett jordlager och spreja med sprejaflaska, ha lock de första dagarna. Läs mer om skott här

Broccoliskott på Sproutly GEL

Jag hade en kund nu under sommaren som inte lyckades med broccoligroddarna. Jag var verkligen fascinerad över han målmedvetenhet om att lyckas. När han tillslut lyckades fick jag detta mailet från honom: 

Hej Jonas

Här kommer en statusuppdatering:

Efter diverse modifieringar har jag nu lyckats med två omgångar med fröna jag beställde från dig 

Det jag gjort var i princip enligt din rekommendation från denna länk.

Bl.a…………..

– Ännu mindre mängd frön i burkarna/lådorna (t.om mindre än rekommendationerna)

– När jag väl sköljt, så har jag varit ännu nogrannare (fler gånger), plus lagt över allt till nytt kärl vid ett par tillfällen och samtidigt rensat bort frön som inte grott.

– Kortare groddningstid (4-5 dar istället för 5-7 dar)

– Flera gånger om dagen har jag skakat/rört om i burkarna så det ska luftas ordentligt (gjorde det även förut men i ännu större utsträckning nu)

Det som fortfarande gör mig så förbryllad är att jag lyckades så länge (även under värmeböljan vi hade i juni/juli) och så plötsligt funkade ingenting och jag fick som sagt slänga ca 5 groddningsförsök på raken. 

Ändå var jag väldigt noga då också (t.ex alltid engångshanskar om jag ska hantera  fröna med händerna) samt sköljde noga (tyckte jag i alla fall).

Men huvudsaken att jag är på rätt spår igen, och tydligt att dom ”små” förändringarna (sammantaget) gjorde susen.

Önskar en trevlig helg och en fortsatt skön sommar 

Mvh //Peter”

För att se videos om när jag groddar/pratar om broccoligroddar, se här: 

Lång video, nämner även hälsoeffekter – https://www.youtube.com/watch?v=8xO4DkuAN3Y&feature=emb_title

Gammal video som hade behövt uppdateras, men fått många visningar på youtube så kan ej ersätta den hehe  – https://www.youtube.com/watch?v=EhVLQTp0ADs

Instagramstory – https://www.instagram.com/stories/highlights/18012541618247691/

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email