Odla Mungböngroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.
Dosering: 
3-4 msk per odlingstillfälle 
Blötläggning: 24 timmar
Skörda efter: 3-4 dagar 
Smak:Frisk och krispig smak. Omtyckt av de flesta!

Blogginlägg/studier om mungböngroddar: Läs här


GroddJonas tipsar: ”Mungbönor är väldigt lätta att grodda! Jag rekommenderar att skörda groddarna efter 3 dagar, max 4. Efter fjärde dagen kommer mungböngroddarna, om de inte gror under ett väldans tryck, att få en brun svans. Gror de öppet i t.ex. sil kan brun svans förekomma efter redan 3 dagar. 

När bönorna fått en liten grodd ska du vara extra varsam med sköljningen. Skakas de runt för hårt kan deras grodd brytas och en oxidation aktiveras.” – Jonas

Många frågar mig hur man odlar tjockare mungböngroddar. Så här svarar jag på det: 

För att får tjockare och längre mungböngroddar behöver du skapa tryck i odlingslådan och inte tillåta för mycket syre att komma in i odlingsburken (för mycket syre gör att de oxiderar). Ett kvitto på att du gör rätt är att mungböngroddarna har så pass mycket tryck så att de efter tredje dagen inte hamnar i rörelse vid bevattning. Skörda efter 5 dagar. Om du odlar i glasburk, täck öppningen med duk eller dylikt för att hindra luft att komma in. Skölj minst 2 ggr per dag, gärna 3. Ha dem inte för kallt. 

Groddskola med Frida: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email