Odla Grönkålsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.
Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälle
Blötläggning: 8-12 timmar
Färdiga efter: 4-5 dagar
Smak: Rå smak av raps.

Ljus: Grodda gärna i mörker/skugga. På så vis känner du mer smak av själva grodden.

Sproutly tipsar Det finns ett par saker som kan vara bra att veta innan man groddar broccoli-, grönkål-, raps- och rödkålsgroddar.

1. Efter blötläggning väntar du alltid med att skölja groddarna tills de sugit åt sig allt/nästan allt vatten. Odlar du i odlingsburkar där groddarna ligger ovanpå varandra, bör du separera dem med gaffel och titta undertill för att se om de fortfarande är blöta innan du sköljer på nytt. Låt hellre denna sortens groddar stå torra för länge än att de sköljs för tidigt. Räkna med att det kan ta upp till 2 dygn innan de behöver sköljas på nytt, beroende på odlingsburk. 

2. Skörda groddarna i tid. Efter tredje dagen börjar groddarna växa in i varandra. Är du duktig och odlingsmaterialet är rymligt kan du ”lösa upp” groddarna under bevattningen genom att få mycket rörelse på vattnet eller luckra upp med gaffel. Vi rekommenderar inte att grodda denna sortens groddar i mer än 4 dagar. 

3. Blanda gärna broccolifrön med alfalfa- och rädisfrön. 

Vanliga frågor och fler tips: 

1. Varför blir mina broccoligroddar så korta? 

När groddens yttersta del börjar skrumpna kommer den inte att växa längre och en förruttnelseprocess sätts igång. Ju mer luft odlingslådan släpper in, desto snabbare sker detta. Något som också påverkar är mängden frön. Det är nämligen så att ju mindre frön man har i odlingsburken desto mer luft ”träffar” groddarna och svansarna riskerar att skrumpna snabbare. Om du upplever att dina broccoligroddar inte blir så långa som du vill ha dem/svansarna skrumpnar ihop och blir bruna efter dag 3/4 så har vi ett tips till dig:

Använd cirka 3 msk frön per liter utrymme och täck för öppningen med en duk som andas. Alltså, om du använder dig av vår GEO glasburk täcker du för metallnätet med en liten duk och spänner fast den med gummiband. Vid sköljning tar du bort duken. Detta kan dock vara smart att vänta med denna metod till dag två, eftersom broccoligroddarna dag ett och två gärna får extra luft så att de torkar till sig lite snabbare. 

2. Om du fortfarande misslyckas trots att du följt våra tips ovan rekommenderar vi att spreja istället för att skölja de första 3 dygnen. 

3. Vi har noterat att en del av våra kunder väntar lite för länge mellan perioden efter blötläggning och första sköljningen. Blötlägger man lite för kort tid och väntar för länge med att skölja/spreja kan detta resultera sig i att fröna förlorar sin grobarhet. En mycket säker lösning på detta problemet kan vara att snurra glasburk eller försiktigt skaka odlingsburk 2 ggr per dag och endast spreja fröna när du ser att de precis börjar torka till sig, vanligtvis efter 1 dygn i glasburk och 2 dygn i stapelbar odlingslåda. Dagen därpå kan du behöva spreja 2 ggr. Vid dag tre börjar du skölja under kran. 

4. Om du fortfarande misslyckas trots alla tips ovan… Odla dem som skott! Läs mer om skott här

Köp dina frön här