Bockhornsklöver – Hälsofördelar och forskningsartiklar

Bockhornsklöver är en spännande och omtyckt grodd. Smaken påminner och Curry och är lätt besk. Därav föredrar e flesta att ha den i bakgrunden av en fröblandning, mellan 30-50 %.

Det är väldigt enkelt att grodda bockhornsklöverfrön. De blötläggs i 12-16 timmar (gärna ljummet vatten så alla frön sväller) och groddas därefter i 2 dygn. Jag brukar blanda bockhornsklöver med alfalfa och linser som tar ungefär lika lång tid på sig att växa. Läs mer om hur man “groddar” i vår groddskola. Frön hittar du här. Fröblandning hittar du här

Bockhornsklöver har många nämnvärda hälsoeffekter och har en del spännande forskningsartiklar kopplade till dig. Jag länkar nedan: 

1. Diabetes (1)

Summering: Att addera 10 gram bockhornsklöver per dag i din diet (blötlagda/groddade) har visat sig kunna sänka förhöjt blodsocker. 

2. Kan öka produktionen av bröstmjölk (2) 

Summering: Bockhornsklöver har använts av kvinnor för att öka bröstmjölksproduktionen sedan lång tid tillbaka över hela världen. Det finns ingen tillräckligt stor studie som lyckats sätta spiken helt rak i brädan ännu. Många studier lyckas hävda att det i somliga fall kan hjälpa, men inte i alla patientfall. Påståendet har allra mest spridits från folkmun, av kvinnor som själva känt av en positiv effekt. Såna berättelser finns över allt på nätet,jag hittade en här https://exclusivepumping.com/fenugreek-for-increasing-milk-supply/

3. Kan öka testosteron och libido (psykisk energi som hänger samman med könsdriften) män.

I denna studie visade sig testosteronet öka hos 30 åriga män (3)

I denna studie raporterades en ökning av den psykiska energin som hänger samman med könsdriften hos män (4)

Referenser: 

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954247/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501779/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21116018

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21312304

Bockhornsklöverfrön hittar du här