Odla solros-, ärtskott och vetegräs utan jord

Odla solros-, ärtskott och vetegräs utan jord

I det här blogginlägget lär jag ut hur man odlar solros-, ärtskott och vetegräs utan jord. Detta är en metod som många kommersiella odlare använder sig av. Bland annat mina föräldrar och morbror, som drivit Nyttogrönt sedan lite mer än 20 år tillbaka. 

Man kan se denna metod som att odla "långa groddar". Renligheten här är mycket viktigare än när man lägger dem i jord. Bildas mögel i jord är skadan mindre, då chansen för att det sprider sig är mycket mindre jämfört med när man odlar utan jord. 

Du behöver: 

Frön - https://sproutly.se/fron

Något att odla på: Dricksglas, kopp, skål, tallrik med höga kanter, fat med höga kanter etc.

Något att täcka över odling med: Plastfolie, handduk (tunn), lock etc. 

Sprejflaska

Du kan även odla skott utan jord i vår stapelbara odlingslåda https://sproutly.se/odlingsburkar/kopia-stapelbar-odlingslada-svart eller i vårt keramikfat https://sproutly.se/odlingsburkar/ellens-skottfat-i-keramik

Jag kommer nu att gå igenom steg för steg och nämna "vanliga misstag" och "viktigt att tänka på" nedan. Häng med! 


1. Dosering - Dosering har nog aldrig förut varit så viktigt som när man odlar skott utan jord. Varför det? För när man odlar skott på helt plan yta är det rötterna som bildar sin egna "matta". En matta som annars finns för skotten att rota sig fast i i jord, papper, hampa/kokosfiiber och Sproutly-Gel (rödalg).

Dosera så pass mycket så att fröna täcker hela odlingsytan och mer därtill. Man bör inte kunna se botten vid korrekt dosering. Tänk på att ärtor fördubblas efter blötlägging, medan solros och vete nästan stannar i samma form. 

2. Rengöring - Rengöringen är lika essentiell som vid groddodling. Rengöringen kan motverka att små mögelsporer dyker upp vid dag 2-3 och förstör odlingen. Värm upp vatten till 60-70 grader (har du ingen termometer kan du ta varmaste vattnet från kranen (45-55 grader), värma på plattan tills det börjar ryka lite extra), ta av kastrull och doppa ner frön i 15 sekunder och röra om. 

Om du inte vill värma upp fröna kan du prova att endast rengöra dem i det hetaste vattnet från kranen. Om det uppstår mögelsporer vet du var felet är. Ärtor har, av erfarenhet, minst tendens att få mögelsporer på sig. Solros mest. 

3. Blötlägg - Blötlägg solros och vete i 24 timmar, byta vatten efter halva tiden om du är riktigt flitig. Ärtor blötlägger du i 12 timmar. Använd blötläggningsvattnet till blommor och växter, bra växtnäring! 

Skölj igenom fröna noggrant efter blötläggning. Mycket smuts släpper vid blötläggning då frön sväller.

4. Sprid ut frön på odlingsytan - Sprid ut frön jämt fördelat på odlingsytan. Se till så att de ligger ovanpå varandra och att man knappt kan se botten. Täck över med lock/plastfolie/handduk. 

5. Håll fuktiga - Håll skott konstant fuktiga. Solrosen är allra känsligast för att torka ut. Om du använder handduk som lock bör även denna hållas fuktig, skölj under kran och krama ur vattnet. Spreja skotten 2 ggr dag, behövs det mer än så släpper ditt lock in för mycket luft. Spreja inte för mycket så att frön/nyblivna groddar badar i vatten. 

Ett annat alternativ är att grodda i groddburk tills frön fått 5 mm svans. Förflytta då till skottyta. var försiktig med att vänta för länge... 

6. Börja med att skölja (dag 4-5) - När groddar fått lov att binda sig med varandra, utvecklas till rötter och bilda rotmatta kan du lätt börja skölja skotten under kran 2 gånger per dag. Vänta in detta så länge det går. Om de nyblivna skotten förflyttas av hård stråle eller flyter upp av vattnet kommer rotmattan förstöras och även så din möjlighet att skörda fina skott. Vänta in, men vänta inte för länge då det är ett måste att byta bevattningsmetod. När du börjat skölja under kran häller du därefter bort nästan allt vatten, men sparar 3-4 mm på botten för rötterna att suga upp. Om du inte har genomskinlig tallrik/fat/glas rekommenderar jag att du häller ut allt vatten, men droppa in av utan låt dessa ligga kvar i botten. 

7. Skörda och förvara (dag 7-8)  - När skotten är färdiga (solros och vetegräs 10-13 cm, ärtskott 13 - 20 cm höjd) kan du klippa dem från sina rötter. Jag rekommenderar inte att skörda ärtskottt mer än en gång, detta kan dock göras om man odlar i jord. Hela odlingsfatet kan, med lite vatten i botten, förvaras i kylskåp upp till 3 veckor. 


Att tänka på / vanliga misstag 

Lock - Se till så att lite syre alltid kan komma in. Använder du plastfolie räcker det att du gör 1 hål. Tänk på att inte använda för tjock handduk, jag har märkt att en tunn kökshandduk är bättre. Se till att hålla den fuktig bara! Det kan även gå med lock till matlåda, men lite luft måste kunna komma in. 

- Om mögelsporer uppstår, plocka bort dessa så fort som möjligt och fortsätt odla. Detta är mest vanligt förekommande på solros. 

- Vanligaste misstaget är att man doserar för lite. Då når för mycket syre rötterna/groddarna och de torkar ut. Annat vanligt misstag är att de inte hålls tillräckligt fuktiga. 

Solljus - Om du odlar ärtskott i mörker första 5-6 dygnen kommer det att bli längre skott. Det är dock inget jag bryr mig om, mina står framme på köksbänk hela tiden. 

Om du fortfarande inte lyckas eller undrar något finns jag på info@sproutly.se. Jag svarar på cirka 20-30 Groddfrågor per dag, skäms inte för att fråga. Direktkontakt med kunder gynnar både mig och er! :)

Handla frön Sproutlly https://sproutly.se/fron

Läs om hur man odlar solrosskott i jord här: https://sproutly.se/blogg/allt-om-solrosskott

(Rabattkoden ODLASKOTT ger 20% på solros, ärtor, vete och rädis)

/Jonas bendroth

VD och grundade av SPROUTLY

Författare till boken Groddar och skott - Framtidens mat