Varför bör man använda groddfrön och inte “vanliga” frön från butiken?

Vanliga frön eller frön anpassade för odling av groddar och skott?

Jag heter Jonas Bendroth och är en av grundarna av Sproutly. Det kan tyckas självklart att jag talar för mina groddfrön före de “vanliga” frön som uttalat inte är avsedda för groddning eftersom det ger mig fler kunder. Men, det är faktiskt viktigare än så. Som hemma-groddare är detta något att ta i beaktning före ett potentiellt inköp av frön. Jag kommer nedan lista fördelar och nackdelar med “Groddfrön” och “Vanliga frön”.

Vanliga frön

Fördelar:

  1. De kan vara billigare.
  2. Enklare att handla, eftersom de säljs i livsmedelsbutiker.

Nackdelar:

  1. De är inte testade för salmonella och e-coli.
  2. Om de är avsedda för kokning är de, i många fall, inte hanterade i avseende att de ska konsumeras råa som groddar. Detta kan innebära att de lagras på platser som inte hade varit godkända för “groddfrön” Mer om det i videon nedan där jag besöker en av Sproutly’s fröleverantörer.
  3. Deras grobarhet är inte en avgörande faktor, då majoriteten av kunderna inte groddar fröna, och kan därför säljas med dålig/ingen grobarhet. Aduki, kikärtor, linser, fänkålsfrön är några jag själv testat på som inte gror tillräckligt bra för att odlas som groddar.

Sproutly’s Groddfrön

Fördelar:

  1. Sproutly’s frön är testade för salmonella och e-coli innan vi säljer dem till er kunder. Detta är faktiskt en lag inom EU. På senare år har lagstiftningen angående hemmaodling trappats upp en aning.
  2. Sproutly’s frön är alltid grobarhetstestade. Från mina leverantörer i EU får jag både certifikat på mikrobiologiska analyser, men även grobarheten. Det sistnämnda är otroligt viktigt för mig. Innan jag beställer frön från de flesta av mina leverantörer (de som kan erbjuda mig detta) får jag lov att se tabeller på just den batch som jag är påväg att beställa. Se nedan:

Här ser ni att Bockhornsklöver, som hade grott i 14 dygn, hade 85 % “normala fön”, 7 % frön som inte betedde sig helt normalt (de gror, men något onormalt är det med dem) och 8 % som inte grodde alls. Detta gav batchen 92% grobarhet.

3. Sproutly, Nyttogrönt och Munkagrodden (mina föräldrars företag som odlar groddar till levsmedelsbutiker och restauranger) delar på ett och samma frölager. Den otroligt höga omsättningen av frön ger oss en fördel att frön kommer snabbt in och snabbt ut. Ju längre frön lagras, desto sämre blir grobarheten. Frön kan dock vidhålla bra grobarhet (över 85%) i två till tre år, i somliga fall mer.

4. Groddfrön är, nästan alltid, ekologiska! En mycket viktig faktor vid groddodling.

Nackdelar:

  1. För att verka opartisk (trots att jag som ägare inte kan vara det) nämner jag att priserna på groddfrön kan vara dyrare än. Dock så är mina mungbönor, för 69 kr/kg, billigare än exempelvis saltåkvarns mungbönor för 39 kr/500g.

Se video nedan när jag besöker vår fröleverantör i Italien. Här får man en inblick i varför man ska välja groddfrön 🙂

Jag läser och får ofta mail där folk frågar varför de inte lyckas med sina groddar eller skott. Jag kontrar alltid med frågan “Är dina frön anpassade för groddodling?”, då det har varit en återkommande orsak till varför folk inte lyckas. Må hända den största orsaken, till varför inte groddodling inte blivit större än vad det är idag.

Handla mina frön här