I lager.

Basilikafrön 40g

49 kr

Basilika-frön från Italien 

Basilika är en populär krydda och medicinalväxt! Redan efter 2-3 veckor, går basilikan perfekt att skörda efterhand som bladen växer sig tillräckligt stora. Klipp basilikan över lägsta bladparet för att de ska växa upp på nytt. 40 g frön motsvarar ca 4 matskedar. 

Grymma egenskaper!

Förutom den underbara smaken har basilika visat sig ha antibakteriella egenskaper och innehålla höga mängder antioxidanter. 

Hur odlas de? 

Basilikafrön sprids ut på jordyta och hålls fuktiga med sprejflaska. De vill ha något sorts lock över sig, tills grodden har rotats. Så fort basilikan har fått sitt andra bladpar och kan knipsas av över lägsta bladparet kan de skördas, detta brukar ta 2-3 veckor.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Kryddor/bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad knips av, så att fler och fler skott kan komma upp. 

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Basilikabladen är perfekta som smaksättare i olika såser och dressingar eller ner hackad i salladen!