I lager.

Ekologiska Dillfrön 40g

49 kr

Ekologiska Dill-frön från Italien

Dill är en populär krydda och medicinalväxt! Redan efter 3-4 veckor, går dillen perfekt att skörda efterhand som bladen växer sig tillräckligt stora. Klipp dillen över lägsta bladparet för att de ska växa upp på nytt. Dill går även att odla som groddar, vi rekommenderar då att blanda de med alfalfafrön. På så vis växer de lättare!  40 g frön motsvarar ca 5 fulla matskedar. 

Grymma egenskaper!

Dill är en urgammal medicinalväxt! I gamla skrifter kan man läsa att den har använts mot halsbränna, hicka, diarré och för att öka matsmältningen. Detta tros handla om deras innehåll av eteriska oljor. 

Hur odlas dem? 

Dill är absolut populärast när de efter ca 3-4 veckor fått utveckla sina små spetsiga blad. De går även att odla i formen av groddar blandade med alfalfafrön. Blötlägg i 4 timmar, låt gro 1 dygn och lägg sedan i blötlagda alfalfafrön. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaf/bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad knips av, så att fler och fler skott kan komma upp. 

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Dill är en otrolig smaksättare som passar perfekt i olika dressingar! Groddjonas brukar göra valnötspaté med dill som smaksättare. 


Valnötspaté (4 personer) (recept från skeppsgården livingfood hälsohem)

2 dl Valnötter

3 st Morötter

½ st Gul paprika

1-1,5 msk Tamari

2 tsk Örtkryddor

1 st Lök

1 st Citron

2 tsk Riven ingefära

Blötlägg valnötter i minimum 8 timmar. Kör allt i matberedare förutom lök. Finhacka löken och tillsätt i smeten, lök ska alltså inte köras i matberedare.