I lager.

Ekologiska Spenatfrön 40g

49 kr

Ekologiska Spenat-frön från Italien

Att ha egenodlad spenat året om är verkligen en lyx! Något som är fullt möjligt om man odlar spenat inomhus, under vintertid kräver de växtbelysning för att kunna utveckla stora blad.  40 g frön räcker väldigt länge. Det motsvarar ca 3 stycken fulla matskedar med frön.

Grymma egenskaper!

Spenat är och har länge varit känt för att innehålla koncentrerade mängder av nyttiga näringsämnen. 100g spenat innehåller bland annat 188% av det dagliga rekommenderade intaget av A-vitamin och hela 604% RDI av K-vitamin. A-vitamin kopplas ofta ihop med ögon, hud och naglar. K-vitamin kopplas ihop med förebyggande av benskörhet. 

Hur odlas de? 

Spenat odlas till bladsallad och skördas efter hand som bladen bildas. Så med ca 2 cm mellan varje frö. Stora blad bildas först efter 3-4 veckor.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad knips av, så att fler och fler skott kan komma upp. 

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Spenat använder vi oftast i sallader och vid enstaka tillfällen i smoothie. Ämnet nitrat i spenat kan bli farligt i jättedoser, t.ex. om man gör smoothies med spenat varje morgon. I normala mängder är det inte farligt utan endast nyttigt.