Det är stor skillnad från sallad till sallad. Den jag kommer lära er nu är matig, proteinrik, kaloririk, fiberrik och rik i massor av fler beteckningar. Motpolen till denna muskelsallad som jag pratar om är en tomat, gurka och spenatsallad. En tråkig luftig variant, som tyvärr de flesta associerar med sallad. Hur som helst. Vi betar upp denna mäktiga muskel-sallad i 4-5 delar.
Neutrala Groddar som bas!
Såklart är det groddar som bas. Här följer ett par viktiga regler:
- Grodda inte i mer än 3 dygn, gärna bara 2. Ju längre de blir, desto “luftigare” sallad får du.
- Använd linser, mungbönor, adukibönor, ärtor eller alfalfafrön.
- Låt detta stå för 30-50% av salladen
Riven/hackad råkost
Yes, här vill vi ha en stor blandning och variation!
- Använd gärna 3-4 olika sorter
- Vitkål, morötter, rödkål, broccoli, blomkål, fänkål, palsternacka, rödbetor, selleri etc.
- Försök använda dig av en max 2 sorter som har en kraftig smak. Exempelvis fänkål, seller, rödkål.
Lök i någon sorts form
Rå lök är dundernyttigt. Det är känt för att motverka/behandla bakterier, virus, svamp och parasiter i våra kroppar. Inom näringsterapi används ofta rå lök, som terapeutisk medicin.
Rödlök, purjolök, salladslök är några att prova sig på. Alltid hackad, ej riven!
Något sött/smakrikt i för att göra den godare
Att ha hackad äpple är superfint i sallader. Även så jordgubbar, päron, vattenmelon mm. Se till att handla efter säsong och så mycket eko som det går. Äpple äter jag endast svenska av, och max ett per dag. Vi alla är olika känsliga för fruktos och något vi bör hålla på en lagom nivå.
Oliver är även de en bra smakhöjare!
Blötlagda och torkade frön
Blötlagda och torkade solrosfrön, mandlar, hasselnötter etc kan vara bra fettillskott i salladen.
Oljor och vinäger?
Jag håller mig utan båda två. Vinäger tror jag tyvärr inte på. Anthony Williams förklarar det bra här
Denna sallad innehåller höga mängder fibrer och protein, då groddarna inte grott så länge. Även en stor variation av mikrober för vår tarmflora.