Här kommer jag att samla mina bästa recept för Glutenfria pannkakor med Sproutly’s mjöl eller med hela groddar i. Somliga veganska och andra med gårdsägg i.
Pannkakorna innehåller cirka 15-16 gram fibrer. Vilket är mer än halva dagsdosen av vad livsmedelsverket rekommenderar! Till största delen är fibrerna vattenlösliga, från både bovetet och psylliumfröna, något som både sägs vara snällt för magen och något dom bakterierna i tarmfloran uppskattar extra mycket!
Pannkakorna får en tjockare form, liknande “American Pancakes” på grund av ingrediensen Fiberhusk.
Om du inte gillar eller vill ha banan i kan den ersättas med 1 avokado + 1/2 vatten + 2 dadlar/ 1 msk honung.
Köp groddat mjöl här: https://sproutly.se/groddat-mjolpulver
Bananpannkakor med blåbär ( En stor eller två “lagom” pannkakor)
1 banan (Gärna lite grön. Ju gulare, desto mindre fibrer och mer socker)
2 msk Groddat Bovetemjöl
2 msk Groddat Mungbönsmjöl (kan ersättas med bovetemjöl)
1-2 msk fiberhusk (krossat psylliumfröskal. Hittas i glutenfria hyllan)
2 Gårdsägg
1 tsk havssalt
0/5-1 dl blåbär
1 msk kokosolja
Valfritt: Lavendelblommor
Gör såhär: Mixa alla ingredienser i matberedare eller mixer. Stek i kokosolja på låg värme ( jag kör på 3 av 6 i styrka).
Dela pannkakan på mitten när du tror den är färdig och se om konsistensen ser ok om. Tar man den för tidigt och den är “geggig” blir den inte god. Se till så att innehållet har torkat till sig.
Bananpannkakor med blåbär VEGANSKA (En stor eller två “lagom” pannkakor)
1 banan (Gärna lite grön. Ju gulare, desto mindre fibrer och mer socker)
1/2 dl Groddat Bovetemjöl
1/2 dl Groddat Mungbönsmjöl (kan ersättas med bovetemjöl)
1-2 msk fiberhusk (krossat psylliumfröskal. Hittas i glutenfria hyllan)
1 tsk havssalt
0/5-1 dl blåbär
1 msk kokosolja
1 dl vatten
Valfritt: Lavendelblommor
Gör såhär: Mixa alla ingredienser i matberedare eller mixer. Stek i kokosolja på låg värme ( jag kör på 3 av 6 i styrka).
Dela pannkakan på mitten när du tror den är färdig och se om konsistensen ser ok om. Tar man den för tidigt och den är “geggig” blir den inte god. Se till så att innehållet har torkat till sig.
Bananpannkakor med rabarber och ingefära ( En stor eller två “lagom” pannkakor)
1 banan (Gärna lite grön. Ju gulare, desto mindre fibrer och mer socker)
2 msk Groddat Bovetemjöl
2 msk Groddat Mungbönsmjöl (kan ersättas med bovetemjöl)
1-2 msk fiberhusk (krossat psylliumfröskal. Hittas i glutenfria hyllan)
2 Gårdsägg
1 tsk havssalt
10 cm rabarber
1-2 cm ingefära (ungefär en halv tumme)
1 msk kokosolja
Gör såhär: Mixa alla ingredienser i matberedare eller mixer. Stek i kokosolja på låg värme ( jag kör på 3 av 6 i styrka).
Dela pannkakan på mitten när du tror den är färdig och se om konsistensen ser ok om. Tar man den för tidigt och den är “geggig” blir den inte god. Se till så att innehållet har torkat till sig.
Bananpannkakor med ingefära och rabarber VEGANSKA (En stor eller två “lagom” pannkakor)
1 banan (Gärna lite grön. Ju gulare, desto mindre fibrer och mer socker)
1/2 dl Groddat Bovetemjöl
1/2 dl Groddat Mungbönsmjöl (kan ersättas med bovetemjöl)
1-2 msk fiberhusk (krossat psylliumfröskal. Hittas i glutenfria hyllan)
1 tsk havssalt
10 cm rabarber
1-2 cm ingefära (ungefär en halv tumme)
1 msk kokosolja
1 dl vatten
Gör såhär: Mixa alla ingredienser i matberedare eller mixer. Stek i kokosolja på låg värme ( jag kör på 3 av 6 i styrka).
Dela pannkakan på mitten när du tror den är färdig och se om konsistensen ser ok om. Tar man den för tidigt och den är “geggig” blir den inte god. Se till så att innehållet har torkat till sig.
Jonas filosofi om Glutenfritt mjöl
Att minska eller helt sluta med gluten är något jag rekommenderar alla. Ett problem som många dock stöter på när man slutar med gluten är SEMPERS MJÖLMIX. En mjölblandning som vars fyra första ingredienser ser ut såhär: “Majsstärkelse, rismjöl, potatismjöl, modifierad potatisstärkelse, socker”.
Majs sägs, enligt Stig Bengmark, vara en av de mest modifierade grönsakerna på vår planet.
Och vad innebär modifierad stärkelse? Såhär skriver dem på “Forskning&Framsteg”: “Stärkelsen behandlas med små mängder godkända kemiska ämnen som modifierar stärkelsens egenskaper”
Väl därför Sproutly’s mjöl som endast innehåller en ingrediens och är groddat.
“Enligt ”The Sproutly Filosophy” bör alla frön, baljväxter och sädesslag groddas innan konsumtion. Genom groddningsprocessen minskar vi på de näringsbindande och tarmirriterande antinutrienterna och gör bovetet mer lättsmält. Ser vi tillbaka i historian har tillverkningen av bland annat bröd sett ut så här i de flesta kulturer. Människan har av erfarenhet lärt sig att frön måste antingen groddas eller fermenteras innan konsumtion för att det inte ska ha en destruktiv effekt på vår hälsa.”
Köp groddat mjöl här