Odla Solrosskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. 

Blötläggning: 24 timmar

Odlingstid: 7-8 dagar 

Smak: Lätt nötig smak

Sproutly tipsar: För att lyckas med solrosskott är det extra viktigt att använda sig av frön med bra grobarhet! 

– Det är väldigt viktigt att solrosfrön INTE torkar ut de första 3-4 dagarna. Se till att alltid täcka över dem med lock, handduk eller eget påhitt under denna period. Så fort rötterna rotat sig tas lock bort och skott får växa med hjälp av solljus. 

– Solrosskott kan gro bra uan jord, men det är lättare med jord. I jord får skotten större och kraftigare blad. 

– Det kan uppstå mögel på solrosfrönas skal. Detta kan motverkas genom att rengöra extra noggrant i ättika och/eller bikarbonat. Alternativt att rengöra fröna i upphettat vatten 50-60°C. Om det fortfarande uppstår enstaka frön som får mögel på sig avlägsnas dessa så fort det går och resterande odling kan fortsätta.

– Det är också viktigt att man inte doserar för lite. Solrosen efter 2-3 dygn behöver vara så pass stor mängd att de täcker varandra från luften. Man kan tänka sig att deras egna rötter skyddar varandra från syret, som annars torkar ut dem. Ha som regel att solrosfröna ska täcka hela odlingsytan så att man inte ser bottnen. Detta är endast viktigt när man odlar utan jord.

Här finns spännande blogginlägg om solrosskott: https://sproutly.se/blogg/allt-om-solrosskott

Är det många frön som inte gror? 

Blötlägg fröna i 24h och odla dem som groddar i “groddburk” tills en liten grodd tittar fram på alla solrosfrön. Lägg dem sedan på odlingsytan och låt dem växa till skott.