Odla Böngroddar (mungbönor)

Odla böngroddar

Dosering: 
3-4 msk per odlingstillfälle 
Blötläggning: 24 timmar
Skörda efter: 3-4 dagar 
Smak:Frisk och krispig smak. Omtyckt av de flesta!

Blogginlägg/studier om böngroddar: Läs här

Sproutly tipsar: Att odla böngroddar är enkelt, Mungbönor är en tacksam böna att grodda. Vi rekommenderar att skörda groddarna efter 3-4 dagar eftersom de efter fjärde dagen kommer, om de inte gror under tryck, att få en brun svans. Gror de öppet i t.ex. sil kan svansen på grodden bli brun efter redan 3 dagar. 

När bönorna fått en liten grodd ska du vara extra varsam med sköljningen, för att om de skakas de runt för hårt kan deras grodd brytas och en oxidation aktiveras.

Många frågar hur man odlar tjockare böngroddar. Så här svarar vi på det: 

För att får tjockare och längre böngroddar behöver du skapa tryck i odlingslådan för att förhindra att för mycket syre kommer in i odlingsburken. För mycket syre gör att de oxiderar groddarna oxiderar. Ett kvitto på att du gör rätt är att böngroddarna har så pass mycket tryck så att de efter tredje dagen inte hamnar i rörelse vid bevattning. Skörda efter 5 dagar. Om du odlar i glasburk, täck öppningen med duk eller dylikt för att hindra luft att komma in. Skölj minst 2 ggr per dag, gärna 3 då böngroddarna gillar mycket vatten. Ha dem inte för kallt, för då växer de långsammare.

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.