välkommen till vår groddskola

- vi lär dig allt du behöver veta om groddar och skott hur du odlar dem!


Groddar och skott kan odlas året runt, inomhus och behöver bara vatten för att gro


JAG VILL:



"Att odla groddar är hur lätt som helst"

I vår terrakotta-odlingslåda kan alla våra fröer gro. Materialet är perfekt för att odla groddar i, då det suger åt sig fukt. 

I denna video visar vi övergripande hur man odlar groddar.

 Dela gärna på facebook, för att hjälpa oss sprida hälsa och miljömedvetenhet! 



Bli medlem i vår Facebookgrupp

"Hemmaodling av Groddar och Skott" 

Här kan du dela dina kunskaper eller få tips och idéer av andra groddfantaster! 


Vad är groddar och skott?

Groddar och skott är frön som börjat gro, man kan säga att det är den första och andra formen en växt tar under sin livscykel. Frön innehåller en färdig plantans alla anlag och har naturligt en koncentrerad kraft för att överleva sin första kritiska fas i livet innan de är i stånd att utveckla egna rötter för att ta upp näring utifrån.

För att ett frö ska börja gro behövs endast vatten. Håller man ett frö fuktigt kommer det aktiveras och börja gro. På 3 till 7 dagar beroende på sort kan man därefter skörda en grodd eller ett skott. 

Vad är det för skillnad på groddar och skott?

Groddar: 
Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svans tar sig ut
genom fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns.
Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet av fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.

Micro leaves: 

Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som tex ruccola och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö.


Skott: 
Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i ivrig sökan av solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten blad. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö. Skott kan odlas med bara vatten, i jord eller på fuktigt hushållspapper. 


Odla groddar, skott eller micro leaves?

Eftersom groddning och skottodling är en naturlig process för fröet innan det utvecklas till en växt eller grönsak går allt som kan odlas som skott och micro leaves också odlas som groddar. Vissa fröer passar dock bättre i den ena formen än den andra. Solrosskott är ett sådant frö, eftersom deras skal inte går att äta. Under flikarna odla groddar och odla skott hittar du information om vilken form som blir bäst för respektive frö. 

Hur förvaras färdiga groddar och skott?

Efter att groddarna har vuxit färdigt bör de förvaras i sluten förpackning i kylskåpstemperatur. När du känner att skotten uppnått önskad längd kan du sätta in hela skott-tråget i kylskåpet. Spreja dem gärna med vatten innan och låt lite vatten vara kvar i tråget. Hållbarheten är väldigt olika från grodd till grodd och skott till skott. Ta hjälp av ögon och näsa för att avgöra om de känns fräscha eller ej!