Odla skott, microgreens och spannmålsgräs

När groddar tillåts att gro i samma position utvecklas de efter en tid till skott.

ärtskott

Vad händer när man odlar skott?

När groddar tillåts att gro i samma position, alltså inte förflyttas vid bevattning, utvecklas de efter en tid till skott. Skott vill gro med hjälp av solljus för att utveckla större och kraftigare blad. Många av våra frösorter går bra att odla som både groddar och skott!

Rengöring och dosering

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du odlar dem. Läs mer om rengöring och dess olika metoder här.

Fröer sväller olika mycket vid blötläggning, vilket gör det svårt att sätta en generell regel för dosering. Vi hjälper dig med detta för respektive frösort i våra odlingsinstruktioner längst ner på denna sidan.

Blötlägg dina frön

Frön får bara en chans att gro och genom att lägga dem i blöt  ger vi dem förutsättningarna att lyckas.  Vi ”aktiverar” fröna.

Den gemensamma regeln för blötläggning är 12 timmar, med undantag för adukibönor som måste ha 24 timmar. Mungbönor och linser kan också uppskatta 24 timmar, men klarar sig på minimum 12. 

Om du blötlägger fröna mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet byts ut efter halva tiden.

Om du märker att somliga baljväxter inte sväller kan det hjälpa om de blötläggs i varmt vatten ca 35-40 grader. 

Vad händer om jag inte blötlägger fröna?
Om du inte blötlägger dina frön kommer groddningen ta 1-2 dagar längre och det kommer vara många frön som inte lyckas gro. 

Bevattning

Efter att fröna har legat i blöt sprids de ut på odlingsytan och hålls fuktiga genom sprejning. De första dagarna är kritiska, eftersom det är då de torkar ut som allra snabbast. 

Möjligheten finns att grodda fröna tills de fått en synlig svans och därefter sprida ut dem på odlingsytan. De 3-4 dagarna bör alltid skotten täckas över med lock eller handduk.

Solljus

Solljus är den stora faktorn som skiljer skott från groddar. Skott vill nämligen ha ljus när de gror! Det är av denna anledning som skotten får grönare och kraftigare blad. Det är solljuset som bildar klorofyll i växterna, ett ämne som bland annat har visat sig ha en renande ut utrensande effekt.

Genom att låta skotten stå i mörker de första 3-4 dagarna och därefter flyttas fram till ljusare miljö kommer de få en längre stam. Denna metod används ofta av kommersiella odlare, speciellt för ärtskott.

Skörd och förvaring

Skörda dina skott efterhand som de blir färdiga genom att klippa dem från lägsta delen på stammen. Det går även att sätta i skotten i kylskåpet för att “stanna” tillväxten. Se bara till så att deras rötter får vatten. Nedan förklarar vi när de olika sorterna bör skördas.

Klippta skott förvaras torra i sluten förpackning i kylskåp. Alternativt fryses de in för framtida användning i smoothies.

Odlingsmetod 1 - SPROUTLY-GEL

Sproutly-gel är ett pulver som är gjort på rödalg. Pulvret skapar en gelatinliknande substans när det kokas i vatten. Frön för skottodling sprids ut på gelén och täcks över med lock eller handduk. 

Du behöver:
Sproutly-gel, vatten och ett fat

  • Koka upp 0.3 tsk (1.7 gram) Sproutly-gel per 2 dl vatten. 2 dl kan vara en lagom mängd per odlingstillfälle.
  • Låt koka i cirka 10 sekunder och häll sedan vätskan i önskad form/fat. Gelén ska få ett djup på minimum 2 centimeter. 
  • Låt vätskan svalna tills den blir stel, påskynda processen genom att sätta den i kylskåpet.
  • Sprid ut fröna på den stelnade gelén. Ju tätare du sprider ut fröna detso mer kompakt skörd får du. Sprider du ut dem glest kan det ge skott som blir större och kraftigare. Avsluta med att spreja fröna 2-3 sprej.
  • Täck sedan över fatet med lock/handduk och låt stå i 4-5 dygn. Ju längre de står i mörker/skugga, desto längre stam får de. Spreja fröna lätt om de ser torra ut.
  • Ta ut skotten i solljus och låt bladen utvecklas. Skörda efter 5-7 dygn beroende på frösort! Tänk på att gelén avdunstar snabbare i sollus och du kan behöva fylla på med lite extra vatten.

Sproutly tipsar:

– Om du ser att geléklumpen avger för mycket vatten (som att det ligger en yta av vatten på toppen av gelén) kan du försiktigt hälla av detta.

– Om du ser att geléklumpen avger för lite vatten kommer du att behöva hålla fröna fuktiga med sprejflaska tills grodden tar sig ner i gelén.

Odlingsmetod 2 - med vatten (hydroponisk odling)

  • Skott går att odla, precis som groddar, med endast vatten till hjälp. De kan spridas ut på ett helt vanligt fat med inramande väggar eller på ett på vår “stapelbara odlingslåda (se bild). Hydroponisk betyder arbetande vatten.
  • Rengör frön
  • Blötlägg frön under den tid som krävs
  • Sprid ut frön på odlingsytan
  • Spraya frön så fort de ser torra ut och täck över med lock, handduk eller eget påhitt
  • Lyft av lock eller handduk så fort groddar utvecklats till rotmatta och skott börjar ta sig uppåt. Vänta in detta så länge som det går.
  • Så fort en stabil rotmatta bildats och skotten sitter ihop kan du börja vattna med rinnande kranvatten. Se till att hälla av vattnet efter sköljning. Detta bör göras 1 gång per dag. 

Sproutly tipsar:

  • De första dagarna är kritiska. Se därför till att fröna/groddarna inte torkar ut.
  • Doseringen är essentiell. Se till att dosera så att de täcker hela ytan. För lite frön kommer resultera sig i att för mycket luft/syre når grodden/rötterna och de skrumpnar ihop/torkar. 

Odlingsmetod 3 - i jord

Skott behöver inte jord för att gro men det håller fröna fuktiga, vilket behövs för att aktivera så många frön som möjligt. Alla frön går att odla som skott i jord. Efter 5-6 dagar sägs skotten ta upp näringen från jorden!

Du behöver:
Behållare, jord, sprejflaska, vatten

  • Blötlägg fröna den tid som krävs (inte alla frön som behöver blötläggas)
  • Fukta jorden och sprid ut fröna jämt fördelat. Fröna kan sås relativt tätt, gärna så att de ligger intill varandra.
  • Täck över frön med lock, handduk eller eget påhitt.
  • Håll jorden och fröna fuktiga genom att spraya med vatten så fort de de ser torra ut. 1-2 gånger per dag brukar vara rimligt!
  • Efter 4-5 dagar kan spray-metoden bytas ut mot rinnande vatten.
  • Skörda skotten genom att klippa av från lägsta delen av stammen.

Sproutly tipsar:
Se till att skörda skotten i tid! Skotten utvecklas nämligen till små plantor om de får gro för länge. Många skott tappar då sina nyttiga egenskaper och förlorar sin goda smak. Somliga skott å andra sidan, t.ex. rädis och rödkål, utvecklas till vacker bladsallad om de får fortsätta växa! Mer om det här.

Senapsskott på matta

Odlingsmetod 4 - Odla på linfibermatta

Att odla på linfibermatta är en metod att tillämpa för den som vill ha ha en säker och frisk skörd. Mattan håller rötterna friska och tillförser fröna med perfekt mängd fukt så att de varken torkar ut eller blir för blöta
Hur gör man? 

Du behöver:
Behållare, fibermatta, sprejflaska, vatten. Köp matta här

  • Blötlägg fröna den tid som krävs (inte alla frön som behöver blötläggas). Oftast 12 timmar. Skölj av noggrant efter i sil. 
  • Lägg fibermatta i vatten och krama om så att vatten penetreras in. 
  • Lägg den blöta fibermattan i odlingslåda, bricka eller liknande. 
  • Sprid ut frön på fibermatta, jämnt fördelat! 
  • Täck över med lock eller dylikt, spreja endast när det behövs. 
  • Skölj igenom fibermatta när skottens rötter har bundit sig med fibermattan.

Sproutly tipsar:
Fibermattan är grym, helt enkelt! Den är gjord på ekologisk lin.

Tänk på att inte låta fröna torka ut när de ligger på mattan. Om man skottar utan lock, vilket man kan göra, är det viktigt att man är lite med varsam med sprejandet.