Odla skott och spannmålsgräs

När groddar tillåts att gro i samma position utvecklas de efter en tid till skott.

Red russian cale

Vad händer när man odlar skott?

När groddar tillåts att gro i samma position, alltså inte förflyttas vid bevattning, utvecklas de efter en tid till skott. Skott vill gro med hjälp av solljus för att utveckla större och kraftigare blad. Många av våra frösorter går bra att odla som både groddar och skott! Hur ser det ut när man odlar skott i vårt keramiktfat? Se vår video från Instagram här.

Rengöring och dosering

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du odlar dem. Läs mer om rengöring och dess olika metoder här.

Fröer sväller olika mycket vid blötläggning, vilket gör det svårt att sätta en generell regel för dosering. Vi hjälper dig med detta för respektive frösort i våra odlingsinstruktioner längst ner på denna sidan.

Blötläggning

Frön får bara en chans att gro. Av den anledningen kan de vara lite försiktiga innan de tittar ut ur skalet. Genom att blötlägga fröna under ett visst antal timmar försäkrar vi dem att förutsättningarna för att lyckas finns. Vi ”aktiverar” fröna.

Tiden som fröna behöver blötläggas i skiljer sig från frö till frö. Stora frön så som bönor, linser och korn mår bäst av att blötläggas i hela 24 timmar medan medelstora och småfrön så som alfalfa, rädis, raps och broccoli nöjer sig med 8-12 timmar Den stora ärtan är ett undantag, som endast vill blötläggas i 12 timmar.

Om du blötlägger fröna i mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet byts ut vid halvtid.

Bevattning

Efter att fröna har legat i blöt sprids de ut på odlingsytan och hålls fuktiga genom sprejning. De första dagarna är kritiska, eftersom det är då de torkar ut som allra snabbast. Möjligheten finns att grodda fröna tills de fått en synlig svans och därefter sprida ut dem på odlingsytan. De 3-4 dagarna bör alltid skotten täckas över med lock eller handduk.

Solljus

Solljus är den stora faktorn som skiljer skott från groddar. Skott vill nämligen ha ljus när de gror! Det är av denna anledning som skotten får grönare och kraftigare blad. Det är solljuset som bildar klorofyll i växterna, ett ämne som bland annat har visat sig ha en renande ut utrensande effekt.

Genom att låta skotten stå i mörker de första 3-4 dagarna och därefter flyttas fram till ljusare miljö kommer de få en längre stam. Denna metod används ofta av kommersiella odlare, speciellt för ärtskott.

Skörd och förvaring

Skörda dina skott efterhand som de blir färdiga genom att klippa dem från lägsta delen på stammen. Det går även att sätta i skotten i kylskåpet för att ”stanna” tillväxten. Se bara till så att deras rötter får vatten. Nedan förklarar vi när de olika sorterna bör skördas.

Klippta skott förvaras torra i sluten förpackning i kylskåp. Alternativt fryses de in för framtida användning i smoothies.

Odlingsmetod 1 - SPROUTLY-GEL

Sproutly-gel är ett pulver som är gjort på rödalg. Pulvret skapar en gelatinliknande substans när det kokas i vatten. Frön för skottodling sprids ut på gelén och täcks över med lock eller handduk. 

Du behöver:
Sproutly-gel, vatten och ett fat

  • Koka upp 0.3 tsk (1.7 gram) Sproutly-gel per 2 dl vatten. 2 dl kan vara en lagom mängd per odlingstillfälle.
  • Låt koka i cirka 10 minuter och häll sedan vätskan i önskad form/fat. Gelén ska få ett djup på minimum 2 centimeter. 
  • Låt vätskan svalna tills den blir stel, påskynda processen genom att sätta den i kylskåpet.
  • Sprid ut fröna på den stelnade gelén. Ju tätare du sprider ut fröna detso mer kompakt skörd får du. Sprider du ut dem glest kan det ge skott som blir större och kraftigare. Avsluta med att spreja fröna 2-3 sprej.
  • Täck sedan över fatet med lock/handduk och låt stå i 4-5 dygn. Ju längre de står i mörker/skugga, desto längre stam får de. Spreja fröna lätt om de ser torra ut.
  • Ta ut skotten i solljus och låt bladen utvecklas. Skörda efter 5-7 dygn beroende på frösort! Tänk på att gelén avdunstar snabbare i sollus och du kan behöva fylla på med lite extra vatten.

Groddjonas tipsar:

– Om du ser att geléklumpen avger för mycket vatten (som att det ligger en yta av vatten på toppen av gelén) kan du försiktigt hälla av detta.

– Om du ser att geléklumpen avger för lite vatten kommer du att behöva hålla fröna fuktiga med sprejflaska tills grodden tar sig ner i gelén.

Odlingsmetod 2 - med vatten (hydroponisk odling)

Skott går att odla, precis som groddar, med endast vatten till hjälp. De kan spridas ut på ett helt vanligt fat med inramande väggar eller på ett skottråg. Hydroponisk betyder arbetande vatten.

  • Rengör frön
  • Blötlägg frön under den tid som krävs
  • Sprid ut frön på odlingsytan
  • Spraya frön så fort de ser torra ut och täck över med lock, handduk eller eget påhitt
  • Lyft av lock eller handduk så fort groddar utvecklats till rotmatta och skott börjar ta sig uppåt. Vänta in detta så länge som det går.
  • Så fort en stabil rotmatta bildats och skotten sitter ihop kan du börja vattna med rinnande kranvatten. Se till att hälla av vattnet efter sköljning.

Groddjonas tipsar:
– De första dagarna är kritiska. Se därför till att fröna/groddarna inte torkar ut.

  • Doseringen är essentiell. Se till att dosera så att de täcker hela ytan. För lite frön kommer resultera sig i att för mycket frön når grodden/rötterna och dessa skrumpnar ihop. 

Odlingsmetod 3 - i jord

Skott behöver inte jord för att gro men det håller fröna fuktiga, vilket behövs för att aktivera så många frön som möjligt. Alla frön går att odla som skott i jord. Efter 5-6 dagar sägs skotten ta upp näringen från jorden!

Du behöver:
Behållare, jord, sprejflaska, vatten

  • Blötlägg fröna den tid som krävs (inte alla frön som behöver blötläggas)
  • Fukta jorden och sprid ut fröna jämt fördelat. Fröna kan sås relativt tätt, gärna så att de ligger intill varandra.
  • Täck över frön med lock, handduk eller eget påhitt.
  • Håll jorden och fröna fuktiga genom att spraya med vatten så fort de de ser torra ut. 1-2 gånger per dag brukar vara rimligt!
  • Efter 4-5 dagar kan spray-metoden bytas ut mot rinnande vatten.
  • Skörda skotten genom att klippa av från lägsta delen av stammen.

Groddjonas tipsar:
Se till att skörda skotten i tid! Skotten utvecklas nämligen till små plantor om de får gro för länge. Många skott tappar då sina nyttiga egenskaper och förlorar sin goda smak. Somliga skott å andra sidan, t.ex. rädis och rödkål, utvecklas till vacker bladsallad om de får fortsätta växa! Mer om det här.