Odla skott, microgreens och spannmålsgräs

När groddar får fortsätta gro och rota sig, växer de upp som små skott. Skott vill gro med hjälp av solljus för att utveckla större och kraftigare blad. Många av våra frösorter går bra att odla som både groddar och skott!

Grundprincip för att odla skott, microgreens och vetegräs

Det går att odla skott och mikrogrönt på lite olika sätt, med jord, på matta, på gelé eller bara med vatten. Grundprincipen är densamma för hur du än väljer att göra och det är att fröna ska hållas stilla och fuktiga. 

Steg 1: Rengör dina frön

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du odlar dem. Läs mer om rengöring och dess olika metoder här.

Steg 2: Blötlägg dina frön

Frön får bara en chans att gro och genom att lägga dem i blöt ger vi dem förutsättningarna att lyckas. Vi ”aktiverar” fröna. Tiden för blötläggning är 8 - 12 timmar, med undantag för adukibönor som måste ha 24 timmar. Mungbönor och linser kan också uppskatta 24 timmar, men klarar sig på 12. Om du blötlägger fröna mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet byts ut efter halva tiden. Om du märker att somliga baljväxter inte sväller kan det hjälpa om de blötläggs i varmt vatten ca 35-40 grader. Vad händer om jag inte blötlägger fröna? Om du inte blötlägger dina frön kommer groddningen ta 1-2 dagar längre och det kommer vara många frön som inte lyckas gro.

Steg 3: Sprid ut fröna

Fröer sväller olika mycket vid blötläggning, vilket gör det svårt att sätta en generell regel för dosering. Vi hjälper dig med detta för respektive frösort i våra odlingsinstruktioner längst ner på denna sidan.

Grundprincipen är att fröna ska vara tätt men jämnt fördelade, gärna så att de ligger intill varandra. Desto tätare du sprider ut fröna detso mer kompakt skörd får du. Sprider du ut dem glest kan det ge skott som blir större och kraftigare.

Steg 4: Vattna/Hålla dina frön fuktiga

Håll dina frön fuktiga genom att spraya dem med vatten. De första dagarna är kritiska, eftersom det är då de torkar ut som allra snabbast.
Du kan även grodda dina frön ett par dagar tills de fått en synlig svans och därefter sprida ut dem på odlingsytan.

Steg 5: Lock

De första dagarna bör alltid skotten täckas över med lock eller handduk.​ Ta av locket efter 3-4 dagar. Ju längre de står i mörker/skugga, desto längre stam får skotten.

Steg 6: Solljus

Solljus är den stora faktorn som skiljer skott från groddar. Skott vill nämligen ha ljus när de gror! Det är av denna anledning som skotten får grönare och kraftigare blad. Det är solljuset som bildar klorofyll i växterna, ett ämne som bland annat har visat sig ha en renande ut utrensande effekt. Genom att låta skotten stå i mörker de första 3-4 dagarna och därefter flyttas fram till ljusare miljö kommer de få en längre stam och utveckla fina blad. Denna metod används ofta av kommersiella odlare, speciellt för ärtskott.

Steg 7: Skörd och förvaring

Skörda dina skott efterhand som de blir färdiga genom att klippa av dem från lägsta delen på stammen. Det går även att sätta i skotten i kylskåpet för att "stanna" tillväxten. Se bara till så att deras rötter får vatten. Klippta skott förvaras torra i sluten förpackning i kylskåp. Alternativt fryses de in för framtida användning i smoothies.

Här går vi igenom de olika odlingssätten, 

prova dig fram för att hitta det som passar dig bäst.

Odla med jord

Skott behöver inte jord för att gro men det håller fröna fuktiga, vilket behövs för att aktivera så många frön som möjligt. Alla frön går att odla som skott i jord. Efter 5-6 dagar sägs skotten ta upp näringen från jorden! Du behöver: Odlingslåda, jord, sprejflaska och vatten
Gör såhär:
Blötlägg dina frön Fukta jorden och sprid ut fröna jämt fördelat. Fröna kan sås relativt tätt, gärna så att de ligger intill varandra. Täck över frön med lock, handduk eller eget påhitt. Håll jorden och fröna fuktiga genom att spraya med vatten så fort de de ser torra ut. 1-2 gånger per dag brukar vara lagom Efter 4-5 dagar kan du börja vattna med vattenkanna. Skörda skotten när de uppnått önskad längd genom att klippa av från lägsta delen av stammen. Sproutly tipsar: Se till att skörda skotten i tid! Skotten utvecklas nämligen till små plantor om de får gro för länge. Många skott tappar då sina nyttiga egenskaper och förlorar sin goda smak. Somliga skott å andra sidan, t.ex. rädis och rödkål, utvecklas till vacker bladsallad om de får fortsätta växa!

Odla utan jord (hydroponiskt)

Skott går att odla, precis som groddar, med endast vatten till hjälp. De kan odlas på ett helt vanligt fat med kanter, i våra skotttråg eller i vår stapelbara odlingslåda. Hydroponisk betyder arbetande vatten.

Du behöver: Odlingslåda/fat, sprejflaska och vatten
Gör såhär: Rengör dina frön Blötlägg dina frön Sprid ut fröna på odlingsytan Spraya dina frön så fort de ser torra ut och täck över med lock, handduk eller eget påhitt Lyft av lock eller handduk så fort groddar utvecklats till rotmatta och skott börjar ta sig uppåt. Vänta in detta så länge som det går. Så fort en stabil rotmatta bildats och skotten sitter ihop kan du börja vattna med rinnande kranvatten. Se till att hälla av vattnet efter sköljning. Detta bör göras 1 gång per dag.
Sproutly tipsar: De första dagarna är kritiska. Se därför till att fröna/groddarna inte torkar ut. Doseringen är essentiell. Se till att dosera så att de täcker hela ytan. För lite frön kommer resultera i att för mycket luft/syre når grodden/rötterna och de torkar ut.

Odla på matta

Att odla på linfiber- eller hampamatta är en metod att för dig som vill odla enkelt och lätt. Mattan håller rötterna friska och förser fröna med en lagom mängd fukt så att de varken torkar ut eller blir för blöta.
Du behöver: Odlingslåda/fat, linfiber- eller hampamatta, sprejflaska, vatten.

Gör såhär:
Blötlägg dina frön. Lägg din matta i vatten och krama om så att mattan suger åt sig mycket vatten. Lägg den blöta mattan i odlingslådan/på fatet. Sprid ut frön på mattan, jämnt fördelat. Täck över med lock eller handuk, spreja endast när det behövs. Skölj igenom mattan när skottens rötter har rotat fast sig i mattan.

Sproutly tipsar: Tänk på att inte låta fröna torka ut när de ligger på mattan. Om du odlar utan lock, vilket du kan göra, är det viktigt att du är lite mer uppmärksam.

Odla på gel

Sproutly-gel är ett pulver som är gjort på rödalg som blir till en gel när det kokats i vatten. Frön sprids ut på gelén och täcks över med lock eller handduk. Du behöver: Sproutly-gel, vatten och ett fat Gör såhär: Koka upp 0.3 tsk (1.7 gram) Sproutly-gel per 2 dl vatten. Låt koka i cirka 10 sekunder och häll sedan vätskan i önskad form/fat. Gelén ska få ett djup på minimum 2 centimeter. Låt vätskan svalna tills den blir stel, påskynda processen genom att sätta den i kylskåpet. Sprid ut fröna på den stelnade gelén. Avsluta med att spreja fröna 2-3 sprej.
Täck sedan över fatet med lock/handduk och låt stå i 4-5 dygn. Ju längre de står i mörker/skugga, desto längre stam får de. Spreja fröna lätt om de ser torra ut. Ta ut skotten i solljus och låt bladen utvecklas. Skörda efter 5-7 dygn beroende på frösort! Tänk på att gelén avdunstar snabbare i sollus och du kan behöva fylla på med lite extra vatten. Sproutly tipsar: Om du ser att gelén avger för mycket vatten (som att det ligger en yta av vatten på toppen av gelén som täcker dina frön) kan du försiktigt hälla av detta. Om du ser att gelén avger för lite vatten kommer du att behöva hålla fröna fuktiga med sprejflaska tills grodden tar sig ner i gelén.