Hjälp, vad ska jag grodda?

Hej, Groddjonas här! I detta blogginlägg ger jag en introduktion till vad man, både som ny- och gammelgroddare, kan tänka sig att odla. Längst ner på sidan har ni en video, där jag i filmformat tydligt guidar er igenom all den information ni behöver.

Först och främst bör du, Innan du handlar, känna till skillnaden på groddar, skott och bladsallad. Mycket enkelt förklarat är det fröets första, andra och tredje stadie som det tar under själva groningsprocessen. Groddar odlas i “groddlåda” medan skott växer på skottfat eller tråg i jord, på SPROUTLY-GEL eller på plan ytan med endast vatten till hjälp. Bladsallad är skott som vuxit i jord och utvecklat större blad, spenat- och rucolablad som ni finner i matbutik är två sorter som ingår inom kategorin “bladsallad” Mer om det kan du läsa i groddskolan!

Då börjar vi. Det jag groddar allra mest är:

1. Mungbönor – Min förmodligen allra favorit. Väldigt lätt att grodda, billig, bra bas i sallad och i bröd! Även väldigt nyttig grodd, innehåller det spännande ämnet b-17. Recept på bröd: https://sproutly.se/sidor/brd-pa-groddade-mungbnor

2. Linser – Otroligt god smak. Bra som bas i sallad! Blanda gärna med mungbönor, ärtor eller adukibönor.

3. Bovete – Otroligt nyttigt. Bra basmat att äta varje dag. Jag har det i min gröt, bröd, biffar och pannkakor. Innehåller vattenlösliga fibrer och är naturligt glutenfritt och odlas i Sverige. Recept: https://sproutly.se/sidor/grot-pa-bovetegroddar

4. Alfalfafrön – Klassiskt tillbehör till maten. Otroligt frisk smak. Odlar inte denna sorten så värst ofta för sig själv, har den mer i fröblandningar. Blanda med kålsorter och/eller rädis!

5. Ärtor – Ärtskott känner ni alla till. Friska och vackra! Mycket lätta att odla som skott. Fungerar bra med både gråärt och grön ärta.

6. Solrosskott – Väldigt god och unik smak. Passar perfekt i sallad. Mycket nyttiga, rika på klorofyll.

7. Broccoli eller Grönkål – Otroligt nyttiga. Innehåller 10 – 100 ggr mer sulforafan jämfört med vanlig broccoli (potent antioxidant) enligt studie. Lite känsligare frön, vattna inte för ofta eller för sällan.

8. Färdiga fröblandningar – Skönt att själv slippa blanda. Skånemixen kommer från Skåne. Groddjonas ekoblandning är mycket populär. Ekoexpress är grym och mycket lättodlad!

9. Rädis – Pepprig och tydlig rädissmak. Somliga älskar dem, andra inte. Gillar du rädis är detta en sort att köra på 😉

10. Lökgroddar – Exklusiva groddar. Lite dyrare, men väldigt god smak. Går att blanda i alfalfafrön efter 4 dagars groddning. 

11. Bockhornsklöver- Denna frösorter är mycket enkel att odla och blir färdig på bara tre dagar. Grodden får en lätt besk smak som påminner om curry. Den kan med fördel blandas ut i olika fröblandningar, cirka 30%. 

Lite tankar kring Odlingsburkar

Groddar:

Stapelbar odlingslåda i plast – Används mycket hemma hos mig! Kan grodda i nivåer på höjden. Håller inne fukten bra, kanske till och med lite för bra… Vid odling av kålsorter och lök kan man behöva ställa lådorna på sniskan, så att lite fukt tar sig in. Går att köpa till extra nivåer. Tillverkad i vårt grannland Danmark!

Groddjonas Glasburk – Den odlingsburk jag föredrar att odla i. Lämpar sig för alla sorters groddar och rymmer hela 1 L. Lock och nät är separat, så de är enkla att rengöra!

Groddbox – Mycket bra odlingslåda. Stor volym. Jag gillar denna starkt. Bra avrinningssystem. 

Skott: 

Stapelbar odlingslåda i plast” – Fungerar fint för skott och groddar! 

Odlingslåda för skott” – Lämpar sig för odling av skott med eller utan jord! 

Ellens skottfat – Snyggt skottfat som fungerar superbra för ärtskott, rädisskott etc. Mycket vackert fat, tillverkat i Sverige!

Groddskola

Kika in https://sproutly.se/sidor/groddskola. Här finns mycket info eller läs mer här i bloggen! Köp min bok här för mer inspiration https://sproutly.se/hem/groddar-och-skott-framtidens-mat.

Uppdaterad 13 maj 2020 av Jonas Bendroth.

(Bild på solrosskott är tagen av Linn Landin aka @Avokadoprojektet instagram)