Sproutly's blogg om groddar, skott och hälsofördelar

Välkommen till Sproutly’s blogg. Här delar Jonas och andra gästbloggare med sig av information gällande levande föda, spännande recept, näringslära och grymma odlingstips! Jonas utbildar sig till näringsterapeut på Näringsmedicinska i Stockholm och är författare till boken ”Groddar & Skott – Framtidens mat”, som kommer i december månad 2019. Information om de hälsofördelar som nämns i bloggen är hämtat från NCBI (National Center for Biotechnology Information) eller från liknande legitimerade plattformar.

Taggar

Etiketter

Odla Vitlöksgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8 timmarFärdiga efter: 7-10 dagarSmak: Frisk smak av lök Sproutly tipsar: Efter blötläggning kan det ta upp till

Läs mer »

Odla Rapsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av raps. Ljus: Grodda gärna i mörker/skugga. På så vis känner du

Läs mer »

Odla Rödkålsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av raps. Ljus: Grodda gärna i mörker/skugga. På så vis känner du

Läs mer »

Odla Rädisgroddar (China rose och Sango)

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här. Dosering: 2 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarTid för groddning: 4-5 dagar efter blötläggningSmak: Tydlig smak av rädisa Sproutly tipsar: Både rädis china rose och

Läs mer »

Odla Purjolöksgroddar

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8 timmarFärdiga efter: 7-10 dagarSmak: Frisk smak av lök Sproutly

Läs mer »

Odla Linsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 3-4 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 12-24 timmarBevattning: Skölj groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av helt.Färdiga efter: 3-4 dagar Smak: Mjäll,

Läs mer »

Odla Grönkålsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av raps. Ljus: Grodda gärna i mörker/skugga. På så vis känner du

Läs mer »

Odla Ärtgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 1 dl per odlingstillfälle Blötläggning: 12 timmarBevattning: Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt.Färdiga efter: 2-3

Läs mer »

Odla Fänkålsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 4 msk per odlingstillfälle Blötläggning: ca 1 -2 timmar i ljummet vattenBevattning: Skölj groddarna med vatten när de sugit åt sig allt vatten

Läs mer »

Odla Mungböngroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 3-4 msk per odlingstillfälle Blötläggning: 24 timmarSkörda efter: 3-4 dagar Smak:Frisk och krispig smak. Omtyckt av de flesta! Blogginlägg/studier om mungböngroddar: Läs här Sproutly tipsar: Mungbönor är

Läs mer »

Forskningsartiklar om groddade mungbönor/mungböngroddar

Hej. Jonas från Sproutly här! Här samlar jag alla nämnvärda studier jag finner och som andra funnit och skickat till mig. Mungböngroddar är en otroligt häftig produkt som använts som naturligt läkemedel i asien sedan lång tid tillbaka. Det finns många spännande studier som stärker påstående om groddens hälsoeffekter.

Läs mer »

Allt om Solrosskott

Solrosskott får en väldigt frisk smak och lätt nötig touch. Klipp ner dem i salladen eller att gör en pesto på dem!

Läs mer »

Forskningsartiklar om Broccoligroddar

Broccoligroddar beskrivs ofta som den nyttigaste grodden av de alla. Detta beror till största del av ämnet Sulforafan, som är en slags glukosinolat. Det är inte endast broccoligroddar som innehåller detta ämne, utan även andra kålsorter.

Läs mer »

4 varianter på veganbullar

Grundrecept:2 schalottenlökar1 gul lök3 dl böngroddar3 dl linsgroddar2 dl cashewnötter3 msk fiberhusk1 msk honungSalt peppar Hacka och stek löken mjukt med honungMixa ihop allt i

Läs mer »
Syrlig groddsallad med äpple

Syrlig Groddsallad med Äpple

Ingredienser:  100g linsgroddar 50 g klippta Solrosskott 1/4 medelstor Riven vitkål 1 riven polkabeta 1 rivet äpple 10-20g rädisgroddar  Blanda ihop alla ingredienser. Ringla över lite

Läs mer »

Groddsallad med rödlök och oliver

Ingredienser:  1 dl Mungböngroddar 1 dl linsgroddar 1 dl alfalfagroddar  2 dl riven vitkål 1 hackad rödlök 1 hackat äpple  1 dl Blötlagda pumpafrön/solroskärnor Skivade tomater Oliver 

Läs mer »

Bröd på groddade mungbönor

“Detta bröd är otroligt uppskattat på de föreläsningar som jag håller runt om i Sverige. Somliga deltagare har beskrivit det som det godaste brödet de

Läs mer »

Biffar på bovete- och linsgroddar

Du behöver:   3 dl groddade linser/gröna ärtor 3 dl groddat bovete 3 msk olivolja2 vitlöksklyftor100g blötlagda cashew nötter (10 min) 200 g riven sötpotatisRivet skal från 1 lime1

Läs mer »