Sproutly's blogg om groddar, skott och hälsofördelar

Välkommen till Sproutly’s blogg. Här delar Jonas och andra gästbloggare med sig av information gällande levande föda, spännande recept, näringslära och grymma odlingstips! Jonas utbildar sig till näringsterapeut på Näringsmedicinska i Stockholm och är författare till boken ”Groddar & Skott – Framtidens mat”, som kommer i december månad 2019. Information om de hälsofördelar som nämns i bloggen är hämtat från NCBI (National Center for Biotechnology Information) eller från liknande legitimerade plattformar.

Taggar

Etiketter

Odla Vetegroddar och Råggroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 1-2 dl per odlingstillfälleBlötläggning: 12-24 timmarBevattning: Skölj groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av

Läs mer »
Odla vitlöksgroddar

Odla Vitlöksgroddar

Såhär gör du för att odla vitlöksgroddar. Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8 timmarFärdiga efter: 7-10 dagarSmak: Frisk smak av lökFör grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här. Sproutly

Läs mer »

Odla Rapsgroddar

Såhär gör du för att odla rapsgroddar Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av raps.Ljus: Grodda gärna i mörker/skugga. På så vis känner

Läs mer »
Odla rödkålsgroddar

Odla Rödkålsgroddar

Såhär gör du för att odla rödkålsgroddar: För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av raps. Ljus: Odla rödkålsgroddar

Läs mer »
Odla rädisgroddar

Odla Rädisgroddar (China rose och Sango)

Såhär gör du för att odla rädisgroddar Dosering: 2 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarTid för groddning: 4-5 dagar efter blötläggningSmak: Tydlig smak av rädisa För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs

Läs mer »

Odla Purjolöksgroddar

Såhär gör du för att odla purjolöksgroddar. Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8 timmarFärdiga efter:

Läs mer »
Odla linsgroddar

Odla Linsgroddar

Såhär gör du för att odla linsgroddar:Dosering: 3-4 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 12-24 timmarBevattning: Skölj groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av helt.Färdiga

Läs mer »
Odla grönkålsgroddar

Odla Grönkålsgroddar

Såhär gör du för att odla grönkålsgroddar: Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av grönkål.Ljus: Odla grönkålsgroddar med fördel i mörker/skugga. På så

Läs mer »

Odla Ärtgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 1 dl per odlingstillfälle Blötläggning: 12 timmarBevattning: Skölj groddarna med vatten när de är nästintill torra och låt vattnet rinna av helt.Färdiga efter: 2-3

Läs mer »
Odla fänkålsgroddar

Odla Fänkålsgroddar

Såhär gör du för att odla fänkålsgroddar. För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 4 msk per odlingstillfälle Blötläggning: ca 1 -2 timmar i ljummet vattenBevattning: Skölj groddarna med vatten

Läs mer »
Odla Böngroddar

Odla Böngroddar (mungbönor)

Odla böngroddarDosering: 3-4 msk per odlingstillfälle Blötläggning: 24 timmarSkörda efter: 3-4 dagar Smak:Frisk och krispig smak. Omtyckt av de flesta! Blogginlägg/studier om böngroddar: Läs här Sproutly tipsar: Att odla böngroddar är enkelt, Mungbönor

Läs mer »

Forskningsartiklar om groddade mungbönor/mungböngroddar

Hej. Jonas från Sproutly här! Här samlar jag alla nämnvärda studier jag finner och som andra funnit och skickat till mig. Mungböngroddar är en otroligt häftig produkt som använts som naturligt läkemedel i asien sedan lång tid tillbaka. Det finns många spännande studier som stärker påstående om groddens hälsoeffekter.

Läs mer »

Allt om Solrosskott

Solrosskott får en väldigt frisk smak och lätt nötig touch. Klipp ner dem i salladen eller att gör en pesto på dem!

Läs mer »

Forskningsartiklar om Broccoligroddar

Broccoligroddar beskrivs ofta som den nyttigaste grodden av de alla. Detta beror till största del av ämnet Sulforafan, som är en slags glukosinolat. Det är inte endast broccoligroddar som innehåller detta ämne, utan även andra kålsorter.

Läs mer »

4 varianter på veganbullar

Grundrecept:2 schalottenlökar1 gul lök3 dl böngroddar3 dl linsgroddar2 dl cashewnötter3 msk fiberhusk1 msk honungSalt peppar Hacka och stek löken mjukt med honungMixa ihop allt i

Läs mer »
Syrlig groddsallad med äpple

Syrlig Groddsallad med Äpple

Ingredienser:  100g linsgroddar 50 g klippta Solrosskott 1/4 medelstor Riven vitkål 1 riven polkabeta 1 rivet äpple 10-20g rädisgroddar  Blanda ihop alla ingredienser. Ringla över lite

Läs mer »

Groddsallad med rödlök och oliver

Ingredienser:  1 dl Mungböngroddar 1 dl linsgroddar 1 dl alfalfagroddar  2 dl riven vitkål 1 hackad rödlök 1 hackat äpple  1 dl Blötlagda pumpafrön/solroskärnor Skivade tomater Oliver 

Läs mer »

Bröd på groddade mungbönor

“Detta bröd är otroligt uppskattat på de föreläsningar som jag håller runt om i Sverige. Somliga deltagare har beskrivit det som det godaste brödet de

Läs mer »