Sproutly's blogg om groddar, skott och hälsofördelar

Välkommen till Sproutly’s blogg. Här delar Jonas och andra gästbloggare med sig av information gällande levande föda, spännande recept, näringslära och grymma odlingstips! Jonas utbildar sig till näringsterapeut på Näringsmedicinska i Stockholm och är författare till boken ”Groddar & Skott – Framtidens mat”, som kommer i december månad 2019. Information om de hälsofördelar som nämns i bloggen är hämtat från NCBI (National Center for Biotechnology Information) eller från liknande legitimerade plattformar.

Taggar

Etiketter

Sproutly´s Pannkakor

Går det att göra glutenfria pannkakor som både magen och smaklökarna tycker om? Svar ja, säger Jonas på Sproutly!

Läs mer »

Odla Ärtskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Blötläggning: 12 timmarDosering: 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2 Bevattning: Spraya fröna/groddarna ett

Läs mer »

Odla Vetegräs

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  OBS, rengöringen är mycket viktig om du odlar vetegräs utan jord. Annars kan

Läs mer »

Odla Solrosskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Blötläggning: 24 timmar Odlingstid: 7-8 dagar  Smak: Lätt nötig smak Sproutly tipsar: För att lyckas

Läs mer »

Odla Senapsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Dosering: 1-2 msk frön på en yta av 10×15 cm2 Blötläggning: 4-8 timmar Odlingstid: 6-7 dagar 

Läs mer »

Odla Rödkålsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Dosering: 1.5 – 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2  Blötläggning: 8-12 timmar 

Läs mer »

Odla Rödbetsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Blötläggning: 1-2  timmar i ljummet vatten Odlingstid: ca 10 dagar Smak: Mild smak av

Läs mer »

Odla Rädisskott (China Rose)

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. Dosering: 1.5 – 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2 Blötläggning: 8-12 timmarOdlingstid: 6-7 dagar Smak: Pepprig

Läs mer »

Odla Krasseskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Dosering: Sprid ut fröna så de täcker hela odlingsytan, men se till så de

Läs mer »

Odla Grönkålsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Dosering: 1.5 – 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2  Blötläggning: 8-12 timmar 

Läs mer »

Odla Vetegroddar och Råggroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 1-2 dl per odlingstillfälleBlötläggning: 12-24 timmarBevattning: Skölj groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av

Läs mer »

Odla Vitlöksgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8 timmarFärdiga efter: 7-10 dagarSmak: Frisk smak av lök Sproutly tipsar: Efter blötläggning kan det ta upp till

Läs mer »

Odla Rapsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av raps. Ljus: Grodda gärna i mörker/skugga. På så vis känner du

Läs mer »

Odla Rödkålsgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarFärdiga efter: 4-5 dagarSmak: Rå smak av raps. Ljus: Grodda gärna i mörker/skugga. På så vis känner du

Läs mer »

Odla Rädisgroddar (China rose och Sango)

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här. Dosering: 2 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8-12 timmarTid för groddning: 4-5 dagar efter blötläggningSmak: Tydlig smak av rädisa Sproutly tipsar: Både rädis china rose och

Läs mer »

Odla Purjolöksgroddar

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8 timmarFärdiga efter: 7-10 dagarSmak: Frisk smak av lök Sproutly

Läs mer »