Sproutly's blogg om groddar, skott och hälsofördelar

Välkommen till Sproutly’s blogg. Här delar Jonas och andra gästbloggare med sig av information gällande levande föda, spännande recept, näringslära och grymma odlingstips! Jonas utbildar sig till näringsterapeut på Näringsmedicinska i Stockholm och är författare till boken ”Groddar & Skott – Framtidens mat”, som kommer i december månad 2019. Information om de hälsofördelar som nämns i bloggen är hämtat från NCBI (National Center for Biotechnology Information) eller från liknande legitimerade plattformar.

Sproutly´s Pannkakor

Går det att göra glutenfria pannkakor som både magen och smaklökarna tycker om? Svar ja, säger Jonas på Sproutly!

Läs mer »

Odla solros-, ärtskott och vetegräs utan jord

I det här blogginlägget går jag närmare in på hur man odlar solros-, ärtskott och vetegräs utan jord. Detta är en metod som många kommersiella odlare använder sig av. Bland annat mina föräldrar och morbror, som drivit Nyttogrönt sedan lite mer än 20 år tillbaka.

Läs mer »

Odla Ärtskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Blötläggning: 12 timmarDosering: 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2 Bevattning: Spraya fröna/groddarna ett

Läs mer »

Odla Vetegräs

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Blötläggning: 12-24 timmar Odlingstid: 7-9 dagar Smak: Söt smak som påminner om lakrits  Groddjonas tipsar: 

Läs mer »

Odla Solrosskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Blötläggning: 24 timmar Odlingstid: 7-8 dagar  Smak: Lätt nötig smak Video på Instagram: Se den här

Läs mer »

Odla Senapsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Dosering: 1-2 msk frön på en yta av 10×15 cm2 Blötläggning: 4-8 timmarOdlingstid: 6-7 dagar  Smak: Väldigt

Läs mer »

Odla Rödkålsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Dosering: 1.5 – 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2  Blötläggning: 8-12 timmar 

Läs mer »

Odla Rödbetsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Blötläggning: 1-2  timmar i ljummet vatten Odlingstid: ca 10 dagar Smak: Mild smak av rödbeta

Läs mer »

Odla Rädisskott (China Rose)

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. Dosering: 1.5 – 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2 Blötläggning: 8-12 timmarOdlingstid: 6-7 dagar Smak: Pepprig

Läs mer »

Odla Krasseskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. Dosering: Sprid ut fröna så de täcker hela ytan, se till så de inte hamnar

Läs mer »

Odla Grönkålsskott

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här.  Dosering: 1.5 – 2 msk frön för en yta på 10×15 cm2  Blötläggning: 8-12 timmar 

Läs mer »

Odla Vetegroddar och Råggroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 1-2 dl per odlingstillfälleBlötläggning: 12-24 timmarBevattning: Skölj groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av

Läs mer »

Odla Vitlöksgroddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälleBlötläggning: 8 timmarFärdiga efter: 7-10 dagarSmak: Frisk smak av lök Groddjonas tipsar: Efter blötläggning kan det ta upp till

Läs mer »